Cмешно чудествије

VOMINFO piše, Sreten VUJOVIĆ

(Cela Crna Gora se smeje Mirašu:

Raspop na Božić slavi hristovo vasrsenje, „Novosti“, 6. I 2023.)

СМЕШНО ЧУДО

……

Ја сам чудо видео:
ћуран баби воду носи
у решету на рамену,
а ћурка јој тикве сади
на дрвету на камену.

            I svaka im je rabota ovakva  zajedno sa  vascelim nasmejanim srpsko-biblijskim narodom!

I Vascelo SerBstvo se „smejalo“ kada su voditrelji u Beogradu  najavljivali protojereja „staforda“, ili kada su (velje)srpskog mitropolita Amfilohija (i još ponekog u Beogradu) sahranjivali u „podrumu“  Hrama, kao da skladište kiśelo, uzvištalo zelje,  umjesto u „kripti“ Sabornog hrama!

Niko nije  rastezao  Bratićku, kada je za 30 godina profulala  vrijeme štampanje Oktoiha, i kada je prozu Desanke Maksimović preimenovala u песмице, jer tako joj je „kazala baka“! Pa ni Krivokapića nijesu rastezali,  kada je usnama, klečeći ( poput „Kirbija“) kupio prašinu sa kleronacističkih ponjava SPC (Srpske paravojne crkavice), kada je umjesto  „floskule“ izgovorio „proskure“ (ogladnio jadničak)! Niko se nije смејао kada su Апостоли poslali telegram saučešća famelji živog čovjeka, predśednika  Crnogorskog P.E.N. Centra, ili mrtvu direktoricu razriješili dužnosti! Niko se izuzev mene nije smejao kada su mladoj prosvjetnoj radnici sa śevera obećali moje radno mjesto, za vrijeme moje corona izolalcije, jer mi navodno spasa nema, što sam obradio u kolumni „Sreten još nije umro a  ka’ će ne znamo“!

Đe je tada bio Његово Високоподжмирепство Раоникије i Блаженопошивши Јавни сервис da se насмеју dok im проскуре ne puknu za uši!

Ipak, mora se priznati da su bili veoma ažurnikada je na jednom nalaganju badnjaka, pala konstrukcija bine koju su чинодејствовали (sklapali sa manjkom šarafa) argati vjerni Srpskoj paravojnoj crkavici a da ih niko nije procesuirao zbog očiglednog pokušaja ubistva! Tada su javljali kako Svevišnji  kažnjava NVO CPC, premda je registrovana u skladu sa Zakonom kao vjerska zajednica! Jedan detalj će ostati medijski nezabilježen, a to je da je istoga dana Hram u Podgorici, za vrijeme Amfilohijevog govora  grom fištio u vrh kupole!

Jedan lapsus crnogorskog  Mitropolita Mihaila  jako je uveselio ugroženo srpstvo  na cijeloj planeti, što je kao utjeha dobro u ove  Blage Dane, kada  treba da isijava osmjeh, ljubav i pomirenje! Mitropolit Mihailo je, da se podśetimo na svečanosti nalaganja badnjaka umjesto Hristovog rođenja izgovorio „vaskresenje“! Da li se ovđe radi o lapsusu!?

Za one koji hrišćanski promišljaju, stvari stoje ovako: Samim Hristovim rođenjem je bilo “projektovano” njegovo  stradanje radi spasa čovječanstva i napokon vaskrsnuće, kao nada budućeg vremena!

Istina je, za one kojima je do nje stalo jasna:

Vaskrsnuća nema bez smrti, a ni smrti nema bez rođenja!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment