Admiral NATO-a o ruskom ratu u Ukrajini: Golijat posrće

441. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste na našem portalu pratili najvažnija dešavanja.

22: 49 Admiral NATO-a o ruskom ratu u Ukrajini: Golijat posrće

Ruske snage u Ukrajini u sve su težoj situaciji, smatra jedan od visokopozicioniranih zvaničnika Sjevernoatlantskog saveza, a prenosi njemačka novinska agencija dpa.
“Rusija je u 15. mjesecu onog što je mislila da će biti trodnevni rat”, rekao je danas u Briselu admiral Rob Bauer, predsjednik NATO-ovog vojnog odbora, pa dodao: “Golijat posrće, i to zato što je David pokazao nevjerovatnu otpornost i taktičku genijalnost te ga podržava 50 nacija širom svijeta.”

20:10 Ukrajina kaže da je u Bahmutu potisnula Ruse
Jedan visoki ukrajinski vojni zvaničnik je danas rekao da su ukrajinske snage kontranapadima u Bahmutu, žarištu borbi, prisilile neke od ruskih trupa da se povuku.
 
Borba za Bahmut, razoren grad koji je danas 95 odsto pod kontrolom ruskih snaga, najdugotrajnija je i najsmrtonosnija borba od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.
Iako su ruske trupe, i prije svega borci paravojne grupe Vagner, postepeno i polako osvajale teritoriju posljednjih mjeseci u Bahmutu, ukrajinski otpor na zapadu grada i dalje je žestok.
„Sprovodimo efikasne kontranapade. Na nekim djelovima fronta neprijatelj nije mogao da se odupre napadu ukrajinskih branitelja i povukao se i dva kilometra“, napisao je na Telegramu Oleksander Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske.
On je rekao da su borce Vagnera na nekim mjestima zamijenile jedinice redovne ruske vojske koje su slabije pripremljene.
Zamjenica ministra odbrane Ukrajine, Gana Malijar, dala je uvjeravanja preko Telegrama da ukrajinske trupe „nijesu izgubile ni jedan položaj u Bahmutu tokom proteklog dana“.
Agencija Frans pres navodi da te tvrdnje za sada nijesu potvrđene.
„Naše odbrambene snage pouzdano drže front i sprječavaju neprijatelja da napreduje. Bitka za Bahmut se nastavlja“, dodao je Sirski.
Šef Vagnera Jevgenij Prigožin koji je u otvorenom sukobu sa ruskim Generalštabom juče je optužio vojnike redovne ruske vojske da su pobjegli s položaja u Bahmutu.
Prigožin se ranije više puta žalio da njegovim ljudima nedostaje municija i optužiio rusku vojnu hijerarhiju da je namerno ne šalje i zapretio da će povući svoje snage iz Bahmuta ako se situacija ne sredi.

19: 28 Putin naredio: Rusija izlazi iz vojnog sporazuma koji je važan za Evropu

Rusija  se priprema službeno povući iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama , prema nalogu predsjednika Vladimira Putina koji je Kremlj objavio danas.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov zadužen je za raspravu u parlamentu. Sam nacrt zakona o povlačenju još nije stigao u Dumu, donji dom ruskog parlamenta. 
Sporazum CFE postavlja gornje granice za stacioniranje teškog naoružanja na evropskom kontinentu. To uključuje borbene tenkove i pješačka borbena vozila, teško topništvo, borbene vazduhoplove i helikoptere.
Moskva je bila jedan od supotpisnika sporazuma 1990., ali je većinu njegovog sprovođenja suspendovala 2007. godine. Od 2015. , godinu dana nakon aneksije ukrajinskog poluostrva Krima, Rusija takođe više ne učestvuje na sastancima savjetodavne grupe.
17:06 Putin potpisao ukaz: Rusija regrutuje nove vojnike
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je ukaz o regrutaciji rezervnog sastava u 2023. radi vojne obuke, objavljeno je danas na zvaničnom internet portalu Kremlja.
„Donio sam odluku da u 2023. pozovem državljane Rusije koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojnu obuku u oružanim snagama Ruske Federacije, Nacionalnoj gardi Ruske Federacije, državnim bezbjednosnim agencijama i Federalnoj službi bezbjednosti“, navodi se u tekstu ukaza.
U skladu sa uredbom, vlada i regionalni organi uprave moraju da obezbijede sprovođenje svih aktivnosti u vezi sa regrutacijom pripadnika rezervnog sastava.
15:33 Kineski šef diplomatije: Nećemo dolivati ulje na vatru
Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je da njegova zemlja nema namjeru da izvuče korist iz rata u Ukrajini i da se nada daljim razgovorima o mirovnom planu kojeg je Peking predložio ranije ove godine. 
Govoreći nakon sastanka sa njemačkim kolegom u Berlinu, Qin je ukazao na nedavne razgovore koje je kineska vlada imala i s Moskvom i s Kijevom.
Dodao je kako se očekuju da će posebni kineski izaslanik za Evropu uskoro ponovno posjetiti Ukrajinu. 
“Nećemo dolijevati ulje na vatru”, naglasio je. 
Zapadne zemlje optužile su Peking za pružanje političke i materijalne podrške Rusiji od početka invazije na Ukrajinu. Qin je negirao da kineske kampanje isporučuju kritične komponente ruskoj industriji oružja.
11:45 Ukrajinski zapovjednik: Izvršili smo uspješan kontranapad kod Bahmuta
Ukrajinski vojni zapovjednik je izjavio kako su njegove snage ubile velik broj ruskih boraca u uspješnom kontranapadu kod Bahmuta. Andrij Bilecki, šef ukrajinske 3. jurišne brigade, je u videu na Telegramu rekao da su “jedinice 72. brigade Ruske Federacije poražene”.
“6. i 8. satnija divizije su potpuno uništene zajedno sa značajnim brojem borbenih oklopnih vozila”, dodao je.
Bilecki je istakao da je zarobljen “značajan broj” ruskih vojnika i da je “3. jurišna jedinica Wagnera takođe pretrpjela teške gubitke”. Tvrdi kako je u operaciji “potpuno oslobođeno” 3 km široko i 2.6 km duboko područje.
10:49 Stoltenberg: Članice NATO složne da će Ukrajina ući u Alijansu, pitanje je kada
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Alijanse složne da Ukrajine treba postati njena članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.
“Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu, da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO-a otvorena, ali ne mogu tačno reći kada će Ukrajina postati članica Alijanse”, rekao je Stoltenberg za Washington Times, prenosi Tanjug.
10:48 Guverner: Dva ukrajinska drona pokušala napasti vojni objekat u Voronježu u Rusiji
Dvije ukrajinske bespilotne letjelice su pokušale da napadnu vojni objekat u regionu Voronjež, pri čemu je jedan pao, a drugi oboren, napisao je danas guverner regiona Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu.
“Danas, rano ujutro, na vojnom objektu u Voronježu, spriječen je pokušaj napada dvije neprijateljske bespilotne letjelice. Kao rezultat reagovanja, jedan od njih je skrenuo sa kursa i pao, dok je drugi eliminisan u vatri vatrom”, napisao je, prenio je TASS.
09:57 Francuska poziva EU da označi Vagner terorističkom organizacijom
Francuska je pozvala Evropsku uniju da označi rusku vojnu kompaniju Vagner terorističkom organizacijom, dok se Velika Britanija priprema da uradi isto, prenosi Rojters.
Britanija je spremna da formalno označi Vagner kao terorističku organizaciju, što bi značilo da se uvode sankcije i ostale kazne za grupu i njene članove, čime bi se povećao pritisak na Rusiju, prenio je londonski Tajms.
Pozivajući se na izvor u vladi, list navodi da je ministarstvo policije Velike Britanije “gradilo” slučaj protiv Vagnera dva mjeseca.
Navodi se da je zabrana grupe “neminovna” za nekoliko nedjelja.
09:10 Wagnerovci će biti zvanično proglašeni teroristima?
Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava zvanično da proglasi rusku plaćeničku grupu Wagner terorističkom organizacijom.
Prema informacijama koje je objavio The Times, ovaj potez bi rezultirao uvođenjem finansijskih sankcija i drugih kazni s ciljem vršenja pritiska na Rusiju.
09:06 Šef Wagnera: Jedinica ruske vojske je pobjegla s bojišnice kod Bahmuta

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije Wagner, juče je objavio kako je njegova plaćenička grupa počela da prima municiju.
“Prema preliminarnim podacima, počinjemo primati municiju”, poručio je juče u poruci koju su objavili njegovi portparoli.
Dodao je kako se u Bahmutu vode “žestoke” borbe, ali je ustvrdio da njegove snage napreduju, piše Kyiv Post.
Ponovio je obećanje da će njegovi borci napustiti Bahmut ako ruska vojska ne dostavi više municije.
na kraju je i objavio video kojim je prijetio. U njemu je optužio rusku vojnu jedinicu da je pobjegla sa svojih položaja u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, gdje se trenutno vode najžešće borbe.
“Danas je jedinica ministarstva odbrane pobjegla s jednog od naših bokova… ostavljajući otkriven front”, rekao je Prigožin.
07:00 Novinar AFP-a Arman Soldin poginuo na istoku Ukrajine
Novinar AFP-a Arman Soldin, rođen u Sarajevu, poginuo je na istoku Ukrajine.
Ovaj 32-godišnji novinar i državljanin Francuske, inače rođen u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), bio je sa još četiri kolege koji su svi nepovrijeđeni.
Video koordinator agencije AFP u Ukrajini ubijen je u utorak popodne u napadu raketa na istoku.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment