“Ako Vlada uključi partije bivšeg DF, a isključi manjinske ne može imati potencijal ni proreformske ni proevropske” 

Đukanović: PES prije izbora limitirao proces pregovaranja, teško do Vlade s podrškom 49 poslanika 

Sagovornica Analitike smatra da su potencijalni konstituenti Vlade toliko heterogeni da čak ni šira podrška ne garantuje potpunu funkcionalnost sistema. Poručuje da će formiranje proevropske stabilne vlade biti upitno dok god ne dobijemo partije koje će činiti sve da CG postane demokratska država sa nezavisnim institucijama

“Bilo je očekivano da pregovori o formiranju vlade budu vrlo dugi i složeni. Sumnjam da je neko u Crnoj Gori vjerovao da će taj proces teći brže i lakše i da će partije postići dogovore u interesu građana koji su za njih glasali”, poručila je u razgovoru za Portal Analitika doc. dr Nikoleta Đukanović, docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica. 

Napominje da ovaj proces već sedmicama dokazuje da partije pokušavaju doći do što više resora, izmišljajući čak i nove, bez obzira što će se to, kako kaže, neminovno negativno reflektovati i na održivost sistema, ali i na funkcionalnost i stabilnost vlade. 

Foto: Pobjeda/Mara Babović

Fotografija 1: Đukanović: PES prije izbora limitirao proces pregovaranja, teško do Vlade s podrškom 49 poslanika“Većina partija poručuju da su zadovoljne pregovorima, a gotovo sve partije ukazuju koliko je važno da buduća vlada ima širu podršku u Skupštini, ali nijedna nije pokazala koliko joj je stalo do ispunjenja predizbornih obećanja, i koliko je spremna da radi u interesu građana, uključujući i inicijatore aktuelnih pregovora koji su, očigledno, spremni na različite eksperimente u vezi broja resora i ostalih zahtjeva partija sa kojima pregovaraju”, kaže Đukanović. 

Situcija na političkoj sceni nije jednostavna 

Sa druge strane, stava je da situacija na političkoj sceni nije nimalo jednostavna, niti je, kaže, za očekivati da Pokret Evropa sad ima magični štapić da napravi širu koaliciju. 

“U uslovima kada je manjinska podrška Vladi gotovo neizvodljiva, kada je PES prije završetka izbora sebi limitirao proces pregovaranja sa određenim partijama, kada su uskraćeni za podršku zapada za stvaranje koalicija sa strukturama sa kojima bi put evropskih integracija Crne Gore neminovno bio upitan, podrška od 49 poslanika je teško moguća”, izričita je Đukanović. 

Bilo bi, kaže, vrlo interesantno čuti od CIVIS-a i drugih partija koje govore o široj podršci, koje sve partije bi trebalo da budu dio Vlade kako bi ona imala toliko široku podršku. 

“U slučaju njenog formiranja, posebno ukoliko ona uključi partije bivšeg DF-a, a isključi manjinske, vjerujem da ne bi imala potencijal ni proreformske ni proevropske vlade. Sa druge strane, vjerujem da čak i u slučaju podrške od 49 poslanika, to ne garantuje pravosudna imenovanja bez problema, jer smo se u proteklom periodu mogli uvjeriti da partije onemogućavaju razvoj nezavisnih institucija i nezavisnih pojedinaca, budući da ta imenovanja godinama zavise od procjena partija da li su kandidati partijski podobni, a ne da li imaju neophodne kvalifikacije, iskustvo, znanje i integritet”, ocjenjuje Đukanović. 

Dodaje da su potencijalni konstituenti Vlade toliko heterogeni da misli kako čak ni šira podrška ne garantuje potpunu funkcionalnost sistema. 

Spajić zna da bez podrške zapada nema benefita 

Iz SAD-a je prošle sedmice saopšteno, a juče još jednom potvrdio specijalni izaslanik ove zemlje Gabrijel Eskobar, da će njihovu podršku za novu Vladu dobiti samo oni koji podržavaju, pored ostalog, odnos NATO saveza prema Ukrajini, dok je ambasadorka Rajnke ranije kazala da bivši DF ne vide kao partnera. 
Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment