ANB od svojih službenika tražila da se pismeno izjasne o kontaktima sa novinarima

Ideja je potekla od Kurtija, Kožara i Milića, mada niko nije tražio da Kurti pojasni što je bila tema njegovih konspirativnih sastanaka sa Jelenom Jovanović, poput onih u restoranu Voli u City kvartu u periodu koji je prethodio objavljivanju izvještaja BIRN-a

izvor: Mportal

Nakon što su uvidom u dokumentacioni fond Agencije potvrdili da su podaci koje objavljuje nepoznati autor pod pseudonimom „Profesionalac” tačni, Sektor za KOZ je krenuo u drugu fazu operacije – otkrivanja izvora podataka iz sopstvenih redova.

Tako su Dževad Kožar, Artan Kurti i Boris Milić smislili monstruoznu ideju da pošalju pismeni zahtjev službenicima da se izjasne ko ima kontakt sa bilo kojim novinarom i da precizno opišu koja je njegova priroda i od kada datira. Na taj način, rukovodstvo Agencije je cjelokupnu novinarsku profesiju označilo kao bezbjednosno indiciranu, a sve kontakte sa njima proglasilo za jeres. Slični zahtjevi prema službenicima nijesu nepoznanica u Agenciji, ali se oni odnose na kontakte sa kriminalnim strukturama, stranim obavještajnim službama i drugim bezbjednosno interesantnim kategorijama, a ne na pripadnike profesije koja je od izuzetnog značaja u svim savremenim sistemima, za razliku od ruskih, kineskih, srpskih i njima sličnih, kojima izgleda teži aktuelna crnogorska vlast.

Postupajući po zahtjevu KOZ-a službenici su morali pismeno da dostave sve kontakte sa novinarima. Oni najrevnosniji su dostavili i podatke o rođacima i prijateljima koji su zapošljeni u medijima, iako im je poznato da to nije njihova obaveza jer novinari nijesu kategorija lica koja je bezbjednosno interesantna da bi se kontakti sa njima morali prijavljivati. Među njima je bio posebno revnosan u odgovoru, a tako se odnosio i prema svim ostalim zahtjevima koje je dobijao tokom posljednje dvije godine, uključujući i onaj da se identifikuju lica koja učestvuju na protestima “Ima nas” jer su to “subjekti koji se protive aktuelnoj borbi protiv kriminala i korupcije”, je načelnik Centra Podgorica Bojan Vukčević. Vukčević je objasnio da je u dugogodišnjim vezama sa novinarom D.I.S. iz Podgorice, kao i sa njegovim kolegom iz sportske redakcije jednog medija A.S. Interesantno je da Vukčević nije pomenuo blisku rodbinsku vezu sa zaposlenom u jednom od medija koji bi trebao više da zanima one koji su mu dostavili zahtjev.

Međutim, izjašnjenje nije traženo od Artana Kurtija, koji bi imao mnogo više da govori na ovu temu. Tako bi na primjer mogao da obrazloži svoje veze sa novinarkom DN “Vijesti” Jelenom Jovanović. Kontakti sa njom bi itekako trebalo da se prijave Sektoru za KOZ, ne zbog toga što je Jovanović novinarka, već zbog toga što je bezbjednosne službe i Specijalno državno tužilaštvo dovode u blisku vezu sa škaljarskom klanom, baš i kao njenog dobrog druga, bivšeg policijskog funkcionera Dalibora Medojevića, što je potvrđeno i u SKY komunikaciji koja je dostavljena SDT-u. Tako bi Kurti, između ostalog, trebao da pojasni što je bila tema njegovih konspirativnih sastanaka sa Jovanovićkom, poput onih u restoranu Voli u City kvartu u periodu koji je prethodio objavljivanju izvještaja BIRN-a.

Kurti bi trebao da opiše i veze sa Draženom Živkovićem, koji je takođe bezbjednosno indicirano lice kao saradnik srpske obavještajne službe u Crnoj Gori. Da li je Kurtiju poznato odakle potiču podaci o službenicima iste ove Agencije koje je nedavno objavio jedan Vučićev portal, a odmah zatim ih prenio onaj navodno Živkovićev, a ustvari drugi Vučićev portal?

Ipak, u Kurtijeve kontakte se izgleda ne sumnja, ali u one običnih službenika svakako da, tako da će oni morati da pobroje svoje prijateljske i rođačke veze sa državnim neprijateljima broj jedan u oslobođenoj Crnoj Gori – novinarima.

Ili možda ipak rukovodstvo Agencije zanimaju samo oni novinari koji pišu istinu i rade u interesu ove države, a ne oni koji rade za nalogodavce iz stranih obavještajnih službi ili kriminalnih organizacija.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment