Bešić: Spajić shvata kako nije dobro da u Vladi bude neka partija koja je veto igrač 

Nakon niza sastanaka koje je juče imao lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić sa predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i Demokratske Crne Gore politički analitičar prof.dr Miloš Bešić smatra da je i budućem mandataru jasno kako nije dobro da u Vladi bude neka partija koja je veto igrač

Bešić u izjavi za Portal RTCG navodi da je politička situacija u Crnoj Gori trenutno vrlo zanimljiva, podsjećajući posebno na Spajićev prvenstveni stav da neće sarađivati DPS-om i sa URA.

Zatim je, kaže Bešić, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio da treba razgovarati sa koalicijom ZBCG.

“Nakon toga su “smekšali” kad je riječ o URA. Meni to govori da Spajić razumije da nije dobro da ima Vladu u kojoj će bilo koja partija da bude veto igrač. Takođe, razumije da nije dobro da bilo koja partija ucjenjuje Vladu, na način da ako povuče svoje poslanike da Vlada ostane bez većine”, ocijenio je Bešić.

Bešić cijeni da Spajića neko pametno posavjetuje, jer sve ukazuje na širu parlamentarnu podršku.

“Mnogo je pametnije da ide sa širom koalicijom i da nijedna partija u Vladi ne bude veto igrač i da ne može da ugrozi opstanak Vlade. To znači i stepen stabilnosti Vlade, lakšu borbu protiv opozicije, a i lakše donošenje odluka”, kazao je Bešić.

Prema njegovim riječima, Spajićevi potezi su moguće povezani i sa stavom zvanične Srbije.

“Sa najvećih državnih adresa Srbije je rečeno da nije dobro da Srbi ne budu u Vladi. Srba u Crnoj Gori ima više od 30 procenata, a ZBCG je glasalo 15 odsto. Jako mali broj Srba je glasao za DPS, a nemali broj za Demokrate i za Evropu sad”, istakao je Bešić.

“Ostaje da se vidi da li je Spajić uprkos stavu zapadnih ambasada krenuo u pregovore za ZBCG ili je ZBCG negdje najavila da će promijeniti svoju orjentaciju kada je riječ o NATO ili distanciranje prema Rusiji. Biće interesantno, pa ćemo vidjeti ishod”, zaključio je Bešić.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment