Biseri crnogorske kulturne baštine

Posjeta s mirisom avanture: Lipska pećina

Lagano se spuštajući u dubinu pećine, šetnjom kroz glavni tunel, počinjete da uživate u divljini. Imate priliku da doživite stvaralačku moć prirode. Razigrane forme pećinskog nakita, igra sijenki po njima omogućavaju da realnost dobije novu dimenziju 

piše: Ivan Kern

U neposrednoj blizini Cetinja, ispod vidikovca Belveder s kojeg se pruža pogled na živopisnu dolinu Skadarskog jezera, nalazi se Lipska pećina. Spada među najpoznatije i najvrjednije pećine, ne samo Crne Gore već i Evrope. Lipska pećina, sa prekrasnim sistemom od 2,5 kilometra prolaza, dvorana i galerija, danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija Crne Gore, a doživljaj koji nudi tokom obilaska je neponovljiv.

lipska2

Lipska pećina je prva pećina u Crnoj Gori dostupna za grupne posjete. Održava se kroz partnerstvo između privatnog preduzeća i opštine. Na području Cetinja ima više od 1.000 speleoloških objekata. Lipska pećina ima najduže prolaze i najveći broj očuvanih pećinskih formacija.

Njena ljepota je poznata od davnina, posebnu pažnju su joj poklanjali Petar II Petrović Njegoš i kralj Nikola I, velike ličnosti crnogorske istorije. Lipska pećina je otkrivena u vrijeme koje je prethodilo Njegošu, čak su i tada posjete pećini bile moguće.

Poznati istraživači i naučnici iz 19. vijeka ostavili su pisane dokumente o istraživanjima Lipske pećine, pećinskim ukrasima i motivima, a istraživanja pećine su nastavljena i u 20. i 21. vijeku.

Tokom austrijske okupacije početkom 20. vijeka, pećina je imala strateški značaj, a austrijski vojnici proširili su ulaz kako bi dobili pristup pitkoj vodi.

lipska3

Istorijski značaj pećine primjećuju mnogi istraživači koji su je posjetili u prošlosti, uključujući Sir Austena Henrya Layarda – engleskog istraživača koji je posjetio pećinu 1839. i dao prvi pismeni opis. Valja pomenuti da su zapažanja i oduševljenje Lipskom pećinom dali i Vilhelm Ebel – njemački naučnik, Pavle Rovinski – ruski geograf, etnograf i naučnik, kao i Edouard-Alfred Martela – osnivač moderne speleologije.

Još je Petar II Petrović Njegoš bio izdao naređenje za istraživanje pećine. Danas je jedna od pećinskih galerija nazvana u njegovu čast. Kralj Nikola je tokom svoje vladavine pozivao inostrane službenike koji su boravili na Cetinjuda posjete pećinu kako bi im pokazali njene jedinstvene osobine.

Danas je, za turističke posjete osposobljena staza Glavnog pećinskog kanala. Oko 600 metara čini uređena staza sa osvjetljenjem, ostatak je netaknuta pećinska priroda u koju zalazi jako mali broj posjetilaca i koristi se u okviru „Ekstremne ture“.

Posebna oprema za osnovnu „Pećinsku turu“ nije potrebna. Oprema za „Ekstremnu turu“, koja je namijenjena avanturistima, dobija se na info pultu prije polaska.

Važno je istaći da je za zapošljene bezbjednost posjetilaca na prvom mjestu. Od otvaranja pećine nije bilo nikakvih nezgoda u Lipskoj pećini, zahvaljujući i činjenici da je dio pećine koji se koristi za ture valorizovan u skladu sa najnovijim svjetskim standardima iz oblasti uređenja speleoloških objekata. Takođe, sve ture vode obučeni vodiči, specijalizovani za ture u pećinama.

Posjetioci su najviše zainteresovani za Pećinsku turu u trajanju od 60 minuta, dok je Ekstremnu turu potrebno unaprijed zakazati.

lipska4

Sve ture pećinom počinju vozićem koji kreće sa parkinga Lipske pećine i vozi do ulaza u pećinu, zatim isti vozić posjetioce vraća nazad do parkinga, a sama tura se sprovodi u pratnji obučenih vodiča koji posjetioce upoznaju sa istorijatom i nastankom pećine.

Njihova osnovna razlika se sastoji u činjenici da Ekstremna tura počinje tako što se posjetioci u pećinu spuštaju na konopcu i obilaze dužinu od oko kilometar pećinskih kanala i prolaza.

Fenomen koji je potrebno istaći je da je temperatura u pećini od 8-12 stepeni Celzijusa tokom cijele godine. Zato se preporučuje da posjetioci sa sobom ponesu lagane jakne i adekvatnu obuću.

Lipsku pećinu okružuje mnogo priča. Obično su prenošene sa koljena na koljeno, posebno u selu Lipa Dobrska, a danas ih vodiči sa jednakim žarom prenose posjetiocima. Mještani pamte da su njihovi preci od davnina pećinu koristili za snadbijevanje pitkom vodom. U nasljeđe su ostavili nazive za izvorišta: Ikona, Blizanci, Drobovi, Jezik i mnoga druga.

lipska5

Ako odlučite da dan provedete u Lipskoj pećini, doživjećete posjetu s “mirisom” avanture. Na putu od Podgorice prema Cetinju, skreće se lijevo, starim putem, pored poznatog restorana “Belveder” i stiže se na novouređeni plato, parking sa objektima, restoranom, suvenirnicom. Tu je i mjesto za prodaju karata. Sa parkinga mali voz polazi tačno na vrijeme u određenim terminima i vozi vas nekih 800 metra do ulaza u Lipsku pećinu.

Na platou možete da napravite kratku pauzu dok turistički voz ne krene i da uživate u predivnom pogledu na Nacionalni park Skadarsko jezero i na impozantni planinski vijenac u daljini.

Ispred ulaza u Lipsku pećinu čekaju vas ljubazni i obučeni vodiči koji će vas pratiti kroz pećinu.

Avantura počinje u dugom tunelu koji izgleda onako kao što možete čitati u knjigama o tunelima koji vode u neistraženi podzemni svijet. Na ulazu osjetite jak vjetar koji dolazi iz pećine i veliku razliku u temperaturi. Već smo naglasili da je temperatura u pećini niska tokom cijele godine, tako da vodiči preporučuju period aklimatizacije ispred pećine, jer ipak obično ulazite unutra sa ljetnjih četrdesetak stepeni.

lipska6

Lagano se spuštajući u dubinu pećine, šetnjom kroz glavni tunel, počinjete zaista da uživate u divljini pećine. Imate priliku da doživite stvaralačku moć prirode. Razigrane forme pećinskog nakita, igra sijenki po njima omogućavaju u momentu da realnost dobije novu dimenziju. Vanvremensku, rekli bismo.

Stići ćete i do Njegoševe dvorane, gdje možete pogledati najljepše ukrase (stalaktite) u pećini. Tokom posjete svjedočite nevjerovatnoj prirodnoj pojavi koja strpljivo, hiljadama godina, stvara te pećinske ukrase po kojima je Lipska pećina prepoznata u svijetu.

Prolazite kroz ledene dvorane od kojih je najljepša upravo Njegoševa, susrijećući se usput, sa neobičnim ledenim ukrasima. Možete vidjeti: totem, ledeni slap, orgulje, malu kapelicu… I to sve vajano sigurnom rukom prirode, koja dugi niz godina oblikuje stalaktite i stalagmite.

Po povratku turistički vozić vas vraća do parkinga i restorana, gdje možete napraviti novu pauzu za kafu i uživati u nepreglednim prostranstvima koja se pužaju pred vama.

Oni koji su najviše zainteresovani da posjete ovaj dragulj prirode, uglavnom su stranci. Njima vodiči na nekoliko jezika daju objašnjenja o pećini.

Preporučujemo svakome da nađe vremena za ovu posjeta sa “mirisom” avanture. Biće bogatiji za jedno neobično iskustvo koje nudi Crna Gora.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment