Borelj odbio razgovor sa Abazovićem

Fajon i Šalenberg su izaslanici Borelja i prenijeli su njegove poruke, dodatni razgovori nakon njihove posjete bili bi smatrani izrazom nepoštovanja slovenačke ministarke i austrijskog ministra, ali i samog Borelja, kažu diplomate

izvor: Mportal

Premijerov diplomatski pokušaj saniranja katastrofe sa EU

Odlazeći premijer Dritan Abazović pokušao je proteklih dana da ugovori i obavi makar telefonski razgovor sa Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, ali je odbijen, saznaje M portal. 

Nakon što su slovenačka ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon i austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Alekdander Šalenberg prošle sedmice u Podgorici jasno saopštili da će EU razmotriti obustavljanje pregovora sa Crnom Gorom ukoliko bude izabrana nova Vlada prema neustavnom Zakonu o predsjedniku, Abazović je pokušao da sanira nastalo stanje, tako što bi Borelju u telefonskom razgovoru pružio dodatna pojašnjenja. Međutim, njegova diplomatska aktivnost koju je, prema saznanjima M portala, pokušao da sprovede preko šefa Mislije Crne Gore u Briselu Petra Markovića, nije naišla na dobar prijem u kabinetu Žozepa Borelja, pa je Abazovićev zahtjev odbijen. 

M portalu je više sagovornika iz diplomatskih krugova saopštilo da je Abazovićev zahtjev za razgovor sa Boreljom shvaćen i kao izraz nepoštovanja, jer su Fajon i Šalenberg boravili u Crnoj Gori upravo kao Boreljovi izaslanici i crnogorskim vlastima prenijeli tačno dogovorene poruke o zamrzavanju pregovora naše države sa EU ukoliko se nastavi insistiranje da bude izabrana Vlada na osnovu neustavnog Zakona o predsjedniku.

“Fajon i Šalenberg su tokom boravka u Crnoj Gori 21. decembra razgovarali sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, prenijeli im stavove EU i samog Borelja, saslušali ih i njihove poruke prenijeli onome ko ih je poslao – Žozepu Borelju. Svaki razgovor preko toga u diplomatiji se smatra nepoštovanjem i samog Borelja, ali i Fajon i Šalenberga, zato je i odbijen. Njih dvoje su ovdje bili u njegovo ime i sve što su oni rekli, njegovi su stavovi, nema prostora za dodatna objašnjenja. Borelj je “čvrst igrač”, nepoštovanje njegovih saradnika i izaslanika ga može samo dodatno iziritirati”, ističe jedan od diplomatskih sagovornika M portala. 

U svojoj nesmotrenoj diplomatskoj ofanzivi Abazović je napravio joj jedan gaf – preskočio je komunikaciju sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, koji bi u diplomatskoj hijerarhiji trebalo da bude jedna od prvih adresa za razgovor o situaciji u Crnoj Gori. 

Odlazeći premijer Abazović juče je saopštio da nije previše opterećen oštrim porukama koje stižu iz Brisela na račun Crne Gore. 

Podijeli:

Related posts

2 Thoughts to “Borelj odbio razgovor sa Abazovićem”

Leave a Comment