Brisel kritikuje parlamentarnu većinu zbog izmjene zakona, Venecijance nisu ni pitali sta misle

Evropska komisija upozorila je juče da je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koji je Vlada predložila, u suprotnosti sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije i pozvala parlament da razmisli o usvajanju ovakvog zakona. Iz Venecijanske komisije za Pobjedu kažu da ih Vlada nije ni pitala za mišljenje o pomenutim izmjenama.

Portparolka Evropske komisija Ana Pisonero kazala je Pobjedi da nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu ne poštuje preporuke Evropske komisije i Venecijanske komisije, pa je pozvala parlament Crne Gore da preispita odluku prije glasanja.

– Evropska unija poziva parlament Crne Gore da preispita ovo glasanje i umjesto toga imenuje stalnog vrhovnog državnog tužioca u skladu sa Ustavom Crne Gore – navodi Pisonero.

Postojeći Zakon o državnom tužilaštvu predviđa da isti v.d. vrhovnog državnog tužioca, u aktuelnom slučaju vršiteljka dužnosti Maja Jovanović, može biti birana najviše u dva šestomjesečna mandata. Njoj drugi mandat ističe 5. februara, što bi značilo da, po sili zakona, treba da ode sa te funkcije. Međutim, Tužilački savjet tražio je hitne izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kako Jovanović ne bi bila smijenjena. Vlada je prijedlog prihvatila i Izmjene zakona proslijedila parlamentu.

EK dodaje da Crna Gora mora ojačati nezavisnost, odgovornost i profesionalizam svog pravosuđa kako bi unaprijedila proces pristupanja, kao što su njeni građani više puta tražili.

Iz Venecijanske komisije Pobjedi su potvrdili da crnogorske vlasti nijesu tražile mišljenje o izmjenama zakona o tužilaštvu.

– Venecijanska komisija nema takav zahtjev, te stoga ne možemo da komentarišemo suštinu pravnih akata jer bi za to bio potreban zahtjev za mišljenje – rekli su iz VK.

U izmjenama Zakona koje su u parlamentu navodi se da ,,diskontinuitet na poziciji vrhovnog državnog tužioca, a samim tim i predsjednika Tužilačkog savjeta, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na rad institucije – budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, informacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti“.

Ministar pravde Marko Kovač saopštio je da je inicijativa Tužilačkog savjeta u suprotnosti sa evropskom praksom.

– Predlaže se izmjena člana 48, stav 6 važećeg zakona. U slučaju da, u roku od šest mjeseci ne bude izabran vrhovni državni tužilac, isto lice može biti određeno za vršioca dužnosti do izbora vrhovnog državnog tužioca. U tom dijelu, nijesmo prihvatili inicijativu Tužilačkog savjeta – saopštio je Kovač na nedavnoj sjednici Vlade.

Ipak, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović odlučio je da predložene izmjene proslijedi Skupštini.

– Ono što je do Vlade, mi smo procesuirali. Mislim da je to to – rekao je Abazović. Konačnu riječ o izmjenama zakona daće parlament na sjednici zakazanoj za 4. februar.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment