Chicago Tribune 1919: Pod srpskom okupacijom Crna Gora predstavlja mjesto najkrvavijeg pokolja u Evropi

O stravičnim događajima koji su se dešavali u Crnoj Gori – zemlji slobodarskog duha, poznatoj po čojstvu i junaštvu, koja je najkrvavije izigrana od tadašnjeg saveznika i navodno bratske Srbije, pisali su mnogi strani akademici, te se  borili za crnogorska prava.

Priredila: Tijana Lopičić

Edmund Berk je u XVIII vijeku spoznao bitnost istorije konstatujući da su „oni koji ne poznaju istoriju osuđeni da je ponavljaju“. Nažalost, Crna Gora je  danas savršen primjer ponavljanja 1918. godine, đe navodni oslobodioci hibridnim ratom sprovode ono što su nekada realizovali najkrvavijim pokoljem u Evropi, kako su svjedočili nezavisni strani posmatrači.

O ovim stravičnim događajima koji su se dešavali u Crnoj Gori – zemlji slobodarskog duha, poznatoj po čojstvu i junaštvu, koja je najkrvavije izigrana od tadašnjeg saveznika i navodno bratske Srbije, pisali su mnogi strani akademici, te se  borili za crnogorska prava. Neki od njih su: Živojin Perić, Jozef Bajza, Vitni Voren…

Zato i ne iznenađuje da su nezavisni posmatrači 1919. godine boravili u Crnoj Gori, koji su po povratku u Pariz, dostavljali jezive izvještaje. Chicago Tribune je 04. septembra 1919. godine objavio teskt „Srbi zbrisali rojalističku partiju u Crnoj Gori“ u kojem nezavisni posmatrači konstatuju sljedeće „Pod srpskom okupacijom Crna Gora danas predstavlja mjesto najkrvavijeg pokolja u Evropi, izjavio je zvanični posmatrač na povratku. Ako ne intervenišu  Engleska i Amerika, ni jedan rojalist Crne Gore neće preživjeti. Srbi ih ubijaju na veliko”.

Faksimil i cijeli prevod teksta pogledajte na sljedećem linku:

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment