Ćirilica štiti pulene UCG

Za vjerovali ili ne: Etički odbor traži od NVO da konvertuje rad za koji je tražena provjera plagijarizma

– Nepojmivo je da Univerzitet Crne Gore, čiji je ovogodišnji budžet 35,8 miliona eura, nema sredstava da kupi softver koji može provjeriti i radove na ćiriličnom pismu u cilju obezbjeđivanja zaštite od eventualnog plagijarizma – saopšteno je iz CGO

piše: Jelena Martinović


Etički odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) tražio je da im Centar za građansko obrazovanje dostavi latiničnu verziju rada dr Radenka Šćekića, kako bi mogli ispuniti zahtjev te NVO da provjere autentičnost.

Na Inicijativu CGO za preispitivanje kršenja akademskog integriteta od strane dr Šćekića, sada direktora Istorijskog instituta, Etički odbor je odgovorio nakon četiri mjeseca, obavještenjem da program ne prepoznaje ćirilično pismo, te da rad zbog toga nije mogao biti ni provjeren.

U odgovoru Etičkog odbora, koji potpisuje predsjednik prof. dr Božidar Popović ističe se da je to tijelo zatražilo pomoć od Centra za unapređenje kvaliteta UCG u korišćenju programa „iTehnicate“, budući da se taj program već koristi u Rektoratu UCG, prilikom provjere izvornosti master radova.

– Centar nas je informisao da tehničke mogućnosti tog programa ne omogućavaju provjeru radova/tekstova na ćirilici. Stoga su nam zatražili da im dostavimo latiničnu verziju tog teksta, kako bi mogli da postupe po našoj molbi – piše u odgovoru koji potpisuje prof dr Popović.

Etički odbor nije tražio od autora rada dr Šćekića da konvertuje taj program u drugo pismo, već je poručio CGO da je potrebno da im u roku od osam dana ta organizacija dostavi sporni tekst u latiničnom pismu, uz napomenu da latinični tekst mora da vjerno odražava ćirilični.

Na ovaj način je Etički odbor dao mogućnost da bilo ko ko inicira provjeru nekog teksta na ćirilici, može sam da ga konvertuje, a postavlja se pitanje ko nakon tog preslovljavanja na UCG kontroliše da li je ono urađeno bez ijedne izmjene.

Zbog ove situacije, CGO je saopštio da je Etički odbor našao „originalan“ način da odbije da se bavi svojim poslom u pokušaju pružanja zaštite pulenima rukovodstva UCG – dovoljno je da rad bude na ćirilici i neće biti provjeravana njegova autentičnost.

CGO je poručio da je ovakav pristup Etičkog komiteta UCG direktan poziv svima koji hoće da napreduju u zvanja kršeći akademske norme, čime sebe kao instituciju obesmišljava zarad jednog slučaja koji želi da zatvori bez adekvatne analize.

– Nepojmivo je da UCG, čiji je ovogodišnji budžet 35,8 miliona eura nema sredstava da kupi softver koji može provjeriti i radove na ćiriličnom pismu u cilju obezbjeđivanja zaštite od eventualnog plagijarizma – saopšteno je iz CGO.

Poručuju da novac koji država opredjeljuje za razvoj UCG i ulaganje u nauku nijesu mala, te je minimalno očekivanje da UCG obezbijedi mehanizme zaštite od plagijata i da ih konstantno unapređuje u smislu kupovine ili ažuriranja softvera koji vrši provjeru autentičnosti radova.

Radenka Šćekića je Upravni odbor UCG jednoglasno izabrao za direktora Istorijskog instituta 29. decembra prošle godine. Tada je ocijenjeno da je neosnovana inicijativa CGO da se obustavi njegov izbor, dok se ne utvrdi, na osnovu incijative koju su podnijeli, da li je plagirao rad.

Predsjednica UO prof. dr Rajka Glušica rekla je na sjednici da su oni organ koji mora donositi odluku u skladu sa procedurom i da ne mogu da ignorišu većinsku volju Instituta. Kazala je da nemaju pravo da intervenišu i da će reagovati ako se ispostavi da su tačne optužbe koje se stavljaju na teret Šćekiću.

Mr Ivan Laković, viši naučni saradnik na Istorijskom institutu je krajem prošle godine kazao da je Šćekić prekršio niz osnovnih etičkih i naučnih normi. Laković je tada rekao da je Šćekić nekoliko puta bio interno opominjan zbog neakademskih postupaka i formalno kažnjen Javnom opomenom Suda časti UCG zbog povrede Etičkog kodeksa. Laković je rekao da je tekst pod naslovom „Bogatstvo različitosti – Očuvanje kulturnog identiteta u vremenu globalizacije“, objavljen u monografiji „Crna Gora na političkoj i kulturnoj mapi Evrope – CLIO MAP“ plagijat, što je utvrđeno kontrolom plagijarizma.

– Nakon konverzije u latinicu je utvrđen procenat od 52 procenta poklapanja sa sadržajem već dostupnim na internetu – kazao je Laković.

Šćekić je tada kazao Pobjedi da njegov izbor nije upitan, jer je izborna procedura sprovedena zakonski. Rekao je tada i da ,,vrijednosni stavovi iskazani u optužbi kolege Ivana Lakovića predstavljaju njegovu ličnu impresiju i opterećeni su višegodišnjim ličnim animozitetom prema njemu, te su, stoga, iskazani u izrazito negativnom kontekstu“.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment