CRNOGORSKA CRKVA KANONIZOVALA VASILIJA OSTROŠKOGA, VLADIKA PETAR I SAZIDAO DONJI MANASTIR OSTROG 

Isključivo u crnogorskim crkvenim kalendarima iz 1860-ih upisan je Vasilije Ostroški – crvenim slovima”.

(…)

“Kanonski posmatrano, za svetitelja ga je autokefalna Mitropolija crnogorska – Crnogorska pravoslavna crkva objavila najkasnije 1768. godine”. 

(…)

“Natpis iz 1779. govori da neke svijećnjake priloži „Simo Ivov iz Podgorice… Svetom Vasiliju u Ostrog“. Jedna njegova svetiteljska ikona datira iz 1816. godine. Engleski putopisci Lemb i Vilkinson, te Rus Kovaljevski, za Njegoševe epohe su boravili u Ostrogu i napisali da je Vasilije za Crnogorce svetitelj. Prethodno je mitropolit Petar I godine 1824. sa Bjelopavlićima podigao Donji manastir Ostrog – Crkvu Svete Trojice”. 

(…)

“Svakako da nije slučajno to što je rukopoložen za sveštenomonaha baš na Cetinju. Podvizao se u Crnoj Gori kod mitropolita crnogorskoga Mardarija Kornećanina. Docnije, postaće arhijerej zaholmski (zahumski) Pećke arhiepiskopije, koja je samaoupravna jurisdikcija pod Vaseljenskim Patrijarhom.

(…)

“I Vasilije u zavještajnoj listini veli da Ostrog „i obnovih s nekoju bratijeju“. Dakle: manastir je postojao od ranije, Vasilije ga obnovi i to ne sam, tamo je već zatekao monahe. Prepisane su i 1911. objavljene na Cetinju ostroške starine, iz kojih se vidi da je iguman Isajie od Onogošta najkasnije 1667. zadužbinar Svetokrstovske crkve u Gornjem manastiru Ostrogu. Isajie navodi o sebi da je unuk istoimenoga igumana „od Onogošta, od sela Popa“, citiram – „prvago, svetago i prepodobnago“. 

(…)

Na drugoj strani, do 1861. Vasilije je NEPOZNAT u Srbiji i kod ogromne većine Srba.

“Prvi i praktično donedavno jedini hram u Srbiji podignut u svetiteljevu čast je u Prijepolju, čiju je izgradnju sultan 1890. fermanom odobrio. Pritom, dvije važne napomene: hram u Prijepolju je naziv dobio po inicijativi useljenika CRNOGORACA, a osveštala ga je Vaseljenska patrijaršija u čijoj je jurisdikciji do 1912. godine”. 

Izvor: 

Pobjeda 18.05.2020.

Priredio: Vladimir Jovanović

preuzeto sa Telegram grupe Crna Gora

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment