Crnogorski kalendar Grlica Njegoševog vakta iz 1836 – 1839. o proslavi Božića u Crnoj Gori 25. decembra

izvor: Antena M

piše: Novak Adžić

Prije nekoliko dana uvažena Antena M publikovala je faksimil dijela iz crnogorskog državnog kalendara “Grlica” iz 1835. godine, iz vremena vlade svjetovnog i crkvenog poglavara Petra II Petrovića Njegoša, koji se odnosi na dan i datum kad je obilježavan u crkvenom, vjerskom ali i državnom smislu Božić 1835. godine u Crnoj Gori. Božicni praznici su slavljeni u decembru, a ne u januaru, a Božić se proslavljao 25. decembra, a ne 7. januara. Tako je bilo u Crnoj Gori sve do 1919. godine.

Crnogorci i Crnogorke pravoslavne vjeroispovijesti hrišćanski praznik Hristovog rođenja su vjekovima proslavljali 25. decembra, a ne 7. januara.

Tako je bilo ne samo u vrijeme Petra II Petrovića Njegoša, nego i u vrijeme njegovog prethodnika Petra I Petrovica Njegoša – Svetoga Petra Cetinjskog i u vrijeme svih crnogorskih mitropolita iz kuće Petrović Njegoš ali i iz drugih crnogorskih plemena i bratstava. I tako je bilo neprekinuto stoljećima.

Pravoslavne Crnogorke i Crnogorci obilježavali su, slavili Božić 25. decembra i u vrijeme kada su se na čelu Crne Gore kao svjetovne države nalazili knjaz Danilo I Petrovic Njegoš (1852-1860) i knjaz i kralj Nikola I Petrović Njegoš, koji se na državnom prijestolu Crne Gore nalazio od 1860. i bio legalni i legitimni crnogorski kralj suveren do smrti 1. marta 1921. u egzilu u Francuskoj.

Vjekovima je faktički i kanonski autokefalna Crnogorska crkva proslavljala Božić 25. decembra, po onda važećem kalendaru u Crnoj Gori, a ne 7. januara.

Tako je bilo i u vrijeme kada su se na čelu autokefalne Crnogorske crkve nalazili od 1860. do 1920. (dok ona nije nasilno ukinuta u vrijeme srpske okupacije i aneksije Crne Gore) mitropoliti Ilarion Roganović, Visarion Ljubiša i Mitrofan Ban.

Budući da sam faksimil kalendara “Grlica” iz 1835. godine iz Njegoševoga doba, koji se odnosi na kalendarsko obilježavanje Božića 25. decembra već objavio na Anteni M, to nije potrebno ponavljati, ali smatram da je relevantno objaviti faksimile “Grlice” za godine 1836, 1837, 1838 i 1839, koji takođe autentično, vjerodostojno, pouzdano i precizno, bez dileme ikakve, pokazuju i dokazuju da su Crna Gora, crnogorski narod i Crnogorska autokefalna pravoslavna crkva u vrijeme Njegoševo proslavljali Božić 25. decembra, ne 7. januara.

U ovom tekstu donosimo faksimile crnogorske i Njegoševe “Grlice” za godišta 1836, 1837, 1838 i 1839. koji to eksplicitno argumentuju i nepobitno činjenički prikazuju.

Koliko god ova istorijska činjenica mnogim ovdašnjim političkim i klero-nacionalističkim falsifikatorima i manipulatorima iz kruga velikosrpske asimilatorske i diskriminatorske anticrnogorske politike bila neprijatna, naša moralna, naučna i stručna obaveza je da je prezentiramo crnogorskoj javnosti i to i ovoga puta činimo savjesno i odgovorno, bez obzira što je istina vazda bila i jeste trn u oku falsifikatorima i posrbiteljima crnogorske istorije i otimačima crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa i sakralnih objekata, crkava i grobalja našijeh, koje je bespravno i veleizdajnički vlada Dritana Abazovića poklonila i predala u svojinu crkve Srbije i njenih filijala u Crnoj Gori.

U nastavku teksta slijede faksimili crnogorskog kalendara “Grlica”, službenog i državnog kalendara Crne Gore Njegoševog vakta, đe se eksplicitno i nedvosmisleno kazuje da se u Crnoj Gori proslavljao Božić 25. decembra. 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment