Da je imao đe da plasira proizvod, zaradio bi 3.000 eura 

Zećanin iz protesta preorao zasade: Nema đe da proda salatu, Jokoviću poručuje da umjesto televizija ide na njive 

Poljoprivrednik iz Zete Neđo Batrović preorao je zasade salate u znak protesta zbog nebrige prema domaćim proizvođačima hrane

On kaže da je Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo da u vrijeme kada su proizvodi iz Zete spremni za prodaju uvoz procvjeta. Način na koji bi trebalo da se zaštite, a da se pritom poštuju sva tržišna pravila, kaže da treba da osmisle oni koji su za to plaćeni. Batrović je istakao da ih ministar poljoprivrede Vladimir Joković nikada nije posjetio, te da bi bilo bolje da TV studio zamijeni njivom.

“Preorao sam salatu jer su dozvolili da se ona uveze, pa se naša uglavičila i možemo sada samo da je bacimo, jer ne može mnogo da stoji. Ministar Joković je obećao da neće biti uvoza. Uvoz je pustio i ja sam morao da preorem salatu, jer nemam kome da je prodam. Ovdje ima oko 7.000 strukova salate. Posijao sam i druge kulture zeleniša i ako opet bude nekontrolisanog uvoza moraću i to da preorem. Uložio sam dosta i novca, truda i rada, jer sve sami supruga i ja radimo. Oko 50 eura platimo 5.000 sjemenki, džak đubriva je po 30 eura, tu je prskanje i sve ostalo. Da sam prodao salatu sa ove njive bilo bi oko 3.000 eura. Ovako nisam vratio ni ono što sam uložio nego sam je morao preorati. Ulog mi je za ovo bio oko 500 eura, sa sjemenom i zemljom, ali gdje je tu rad i trud”, rekao je Batrović.

Batroviću nije jasno da država dozvoli uvoz robe koja se proizvodi kod nas.

“Nama dođe vrijeme za prodaju povrća, a oni ga uvezu, neko radi sa nekim. Nikad nas niko iz Ministarstva poljoprivrede nije posjetio, a Joković nije došao na njivu, nego samo ide po televizijama. Neka nas obiđe. Nijesam samo ja u problemu. Ima nas ovdje dosta proizvođača i svi smo u istoj situaciji. Mi salatu inače prodajemo 1,50 do 1,80 eura, a i po jedan euro da je damo opet ćemo nešto zaraditi. Imam i blitvu, i nju uvoze samo da bi naše tržište oborili. Sada je zabrana uvoza krompira pa je on skočio na euro, a bio je 30 do 40 centi. Salata nije mogla da čeka više. Sve bi prošlo da nije bilo uvoza, ali to nas je nagrdilo”, navodi Batrović.

On kaže da su ovaj problem imali i sa bivšim ministrom poljoprivrede.

“I bivši ministar je obećavao da neće biti uvoza, pa i ovaj isto, ali ništa se nije promijenilo. Njemu je dobro pa nama kako hoće. Ako se nastavi uvoz organizovaćemo protest, jer je ovo sramota. Sve obećavaju, a kada dođu na vlast svoj posao i to je to. Uzimam u zakup jednu parcelu 100 eura mjesečno da bih sadio salatu i nju ću morati da preorem. Kako Opština Zeta da nam pomogne, a tek su se formirali. Za ovo je Joković glavni. Ovo je izgubljena sezona”, rekao je Batrović.

Dan.Co.me

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment