Da li crnogorska Vlada opet pada zbog Srebrenice?

Spajić: Crna Gora će glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici; Knežević: Odustaćemo od podrške Vladi

Crnogorski premijer Milojko Spajić ističe da Crna Gora neće povlačiti amandmane na rezoluciju o kojoj će se glasati na Generalnoj skupštini UN-a.

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je u Skupštini Crne Gore da će ova država glasati za Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici jer je to dio usklađenosti sa evropskom vanjskom politikom.

Nije naknadno saopštio da li će Crna Gora biti kosponzor Rezolucije.

Očekivana rekacija i dovođenje u pitanje opstanka tkz “velikosrpske većine” došla je iz DNP-a. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Demokratska narodna partija (DNP) saopštila je da je današnja izjava premijera Milojka Spajića da će Vlada Crne Gore glasati za Rezoluciji o Srebrenici, nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori, “uvodeći nas u društevno političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju”. 

– Nažalost, ovim činom Vlada Milojka Spajića je ozbiljno poremetila odnose i sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom, svrstavajući se u podržavaoce teze i zlokobnog nauma o žigosanju srpskog naroda kao genocidnog. Takođe, konstatujemo da je ovakvim stavom Milojka Spajića grubo narušen koalicioni Sporazum kojim je jasno precizirano da nova izvršna vlast neće potencirati i otvarati teme koje će nas dijeliti po nacionalnim, vjerskim i ideološkim šavovima. Ako tome dodamo neumitnu i opterećujuću činjenicu, da niko od potpisnika koalicionog Sporazuma još nije vidio ekonomski program nazvan Evropa sad 2, koji je dominantno i opredijelio našu podršku Vladi Milojka Sapjića, a čija realizacija je u ovom trenutku veoma upitna, naša tvrdnja o ozbiljnosti društveno političkog trenutka dobija na težini – ističe se u saopštenju DNP-a.

Iz te partije su dodali da obavještavaju Spajića da su nepostojanje ekonomskog programa Evropa sad 2, indolentan, nestručan i vrlo sumnjiv i skandalozan način ponašanja i rada jednog broja ministara, ali i današnja podrška Rezoluciji o Srebrenici, doveli u pitanje njihovu dalju podršku njegovoj Vladi.

A to dalje podrazumijeva da je u pitanje dovedena i naša podrška eventualnoj rekonstrukciji Vlade u junu. DNP-u nije prihvatljivo da trguje ni sa sramnim etikitranjem srpskog naroda, ali ni sa žrtvama Srebrenice, kako bi zauzvrat dobio ministarske pozicije u Vladi . Svakako, konačnu odluku o daljoj podršci vladi Milojka Spajića donijeće Predśedništvo i Glavni odbor u doglednom vremenskom periodu – zaključuju u saopštenju. 

Uprkos svemu, za rubriku vjerovali ili ne, trojanski konj u tijelu, riječi i (ne)djelu, Andrija Mandić, četnički vojvoda i predśednik crnogorskog Parlamenta ipak, i pored dijametralne i “antisrpske” politike oba lidera PES-a po pitanju genocida u Srebrenici, očekuje i nada se ulasku u tu Vladu koja, ako ništa drugo ono bar na riječima, sprovodi evropsku agendu.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment