Danilović: I ja bih, kao i Amfilohije, ponudio utočište Radovanu Karadžiću

Lider Ujedinjene Crne Gore i direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) Goran Danilović  saopštio je da bi i on, kao i nekadašnji mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije 1995. godine, ponudio utičište u Crnoj Gori ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. 

“Ako vam je lakše, ponudio bih mu i ja tada. Je li bio tada optužen ili osuđen za ratni zločin? Je li Slobodan Milošević bio te ‘95. garant mira i stabilnosti? Sve do 1999. Slobodan Milošević i njegova politika su bila garant mira”, kazao je Danilović u emisiji Načisto na TV Vijesti. 

Svoj stav iznio je nakon podsjećanja da je “Srpska crkva krila ili nudila utočište Radovanu Karadžiću u Crnoj Gori”. U emisiji je citiran stav mitropolita Amfilohija iz intervjua 2011. godine, u kojom je otvoreno priznao da je nudio utočište Karadžiću 1995.  “Nemam nikavog razloga da to krijem. Radovana znam, godinama smo prijatelji, njegovu poeziju čitam. Znam njegovu majku, braću. Možete li vi da se tako lako odreknete svojih prijatelja. Ja sam rekao, Radovane ako treba malo negdje da se skloniš – dođi u Crnu Goru, tu su se hajduci sklanjali od pamtivijeka”, kazao je Amfilohije 2011. godine.

Danilović je u emisiji Načisto kazao da misli da Srebrenica nije genocid i da Predlog rezolucije o Srebrenici doživljava kao stvar kojom treba zakriti sramno stradanje uz ćutanje međunarodne zajednice palestinskog naroda u Gazi.

“Zaista mi nije jasno kako neko želi da pomiri region skoro 30 godina nakon velikog zločina u Srebrenici, proglašavajući međunarodni dan na kako oni kažu genicid u Srebrenici, zaboravljajući one koji su se desili naporedo sa njom, na Balkanu i u svijetu, pa su se čak odvažili da jedan od kosponzora i ključnih predlagača bude Ruanda”, rekao je Danilović

On je kazao da se stidi ljudi koji zaboravljaju da nije jedini zločin na prostoru bivše Jugoslavije kojeg se treba sjećati učinjen prije 29 godina u Srebrenici. Rekao je da se stidi onih koji ne pominju druge zločine. 

“Mislim da Srebrenica nije genocid. Priznajem da se desio veliki zločin, jedan od najvećih u Bosni i Hercegovini (BiH)”, kazao je Danilović.

Funkcioner Socijaldemokrata (SD), Miloš Đuričković, rekao da su Ruanda i Njemačka punopravne članice Ujedinjenih nacija i da niko ne može da im osporava prava da pokreću rezolucije.

“Činjenica da raspravljamo da li neko ima ili nema pravo da pokrene rezoluciju i da li je genocid bio ili nije opravdava i Ruandu, Sjevernu Koreju, Iran, Njemačku, Ameriku da pokrenu inicijativu pred Ujedinjenim nacijama. Rezolucija ako je pročitate, ne osuđuje jedan narod i ima posebne odredbe koje se tiču edukacije budućih naraštaja o onome što se desilo u Srebrenici”, istakao je Đuričković. 

On je podsjetio da je predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prije desetak godina tvrdio da se u Srebrenici desio genocid.

“Kad su to njegovi šefovi, nalogodavci i interes naložio da promijeni svoju retoriku i geopolitička situacija, on je naravno promijenio ploču”, poručio je Đuričković.

Pravnik i politički analitičar, Sergej Sekulović, kazao je da trenutak predlaganja rezolucije o Srebrenici nije iznenađenje iz razloga što se i ranije pokušalo sa sličnom inicijativom preko Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) a tada se naišlo na veto Rusije.

“Region se nije suočio sam sa sobom, prisustvujemo u svim društvima, da se slave i dižu na pijedestal ratni zločinci”, kazao je Sekulović.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment