DNP suspendovala podršku Vladi Spajića do ispunjenja zahtjeva, evo šta sve traže: Od srpskog jezika, zastave, rezolucije…

Predsjedništvo DNP-a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja više zahtjeva. DNP navodi da je ova odluka uslijedila zbog glasanja Vlade za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Njujorku prije dva dana.

Saopštenje DNP-a prenosimo u cjelosti:

Predsjedništvo Demokratske narodne partije najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN – a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida uz prijetnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Takođe, ovim činom Vlada Crne Gore je ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela. Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unaprjeđuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda.

Zbog svega navednog, Predsjedništvo DNP – a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji smo potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu.

Zato obavještavamo javnost da je Predsjedništvo DNP –a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena sljedećih zahtjeva:

– Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44- oj Vladi. Predsjedništvo DNP – a vjeruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine;

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je :


– Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića;

– Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;

– U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;

– Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom ;

– Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;

– Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;

– Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva ;

Predsjedništvo Demokratske narodne partije obavještava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun. Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP – u. Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP – a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vrijeme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi.

Poslanici DNP – a će nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih predloga za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Predsjedništvo DNP – a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva.

Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment