Do Kvonu i Čan Junu četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanih pasoša

Južnokorejskim državljanima, “kralju kripto-valuta” Do Kvonu i njegovom saradniku Čan Junu, presudom Osnovnog državnog tužilaštva, određen je pritvor do četiri mjeseca zbog falsifikovanja pasoša.

Tu presudu izrekla je sutkinja Ivana Becić.

Podsjećamo, oni su prošle sedmice u Osnovnom sudu odustali od ranije tražene provjere autentičnosti pasoša Kostarike sa kojima su 23. marta pokušali da izađu iz Crne Gore navodeći da vjeruju aktima Interpola da se radi o lažnim ispravama.

Oni su tada pojasnili da su sa pasošima Kostarike i Belgije koje su dobili preko agencije u Singapuru putovali po svijetu, te da iz tog razloga nijesu sumnjali u njihovu vjerodostojnost.

Njihov advokat Goran Rodić je pojasnio da su optuženi Korejci odustali od predloga da se od vlasti Kostarike zatraži podatak da li su pasoši ove države u njihovom vlasništvu autentični nakon što im je novopostavljena odbrana pokazala dokumet Interpola u kojem se navodi da se radi o lažnim ispravama.

– Sa tačke gledišta jednog razumnog posmatrača dokument Interpolan mogu prihvatiti jedino kredibilan dokaz – kazao je do Kvon.

On je potom pojasnio da je vjerovao u autentičnost pasoša kostarike I Belgije jer je u njihovom dobijanju posredovala agencija iz Singapura koju mu je preporučio prijatelj kojeg poštuje I što je tokom procedure njihov zahtjev je odbijan.

Istakao je da osoba kao što je on, nikada ne bi sa lažnim pasošem u države koje su udaljene mnogo od njegove matične zemlje.

– Nelogično je da ja kao osoba koja sam poznata u svijetu putujem sa lažnim pasošem namoje ime – to je ravno samoubistvu – pojasnio je Do Kvon.

On je zatražio od suda da ukoliko odluči da prihvati optužbe tužilaštva kaznu za falsifikovanje isprava primjeni samo na njega I poštedi njegovog saradnika Čang Jun Han.

Kvan do je pojasnio da je on bio posrednik između Čang Hana i agencije od koje je aplicirano za pasoše.

On nije znao tačan naziv agencije iz Singapura navodeći da se radi o nazivu na kineskom jeziku I da ukoliko mu se dopusti da otvori svoj mejl može tačno odgovoriti na ovo pitanje.

Kvan do je kazao I da su nekoliko dana nakon što su dobili pasoše Belgije on I njegov saradnik vidjeli da su imena kao I datumi rođenja u pasošima pogrešni i da ih iz tog razloga nisu koristili.

– Nismo sumnjali da može da dođe do takve greške pa nismo provjeravali pasoše prilikom primopredaje. U trenutku kada smo se obratili za pasoš Belgije, aplicirali smo I za pasoše Granade koji je odbijen kao I za pasoš Kostarike koji je usvojen usljed čega smo izgradili odnos povjerenja sa ovom agencijom – kazao je Do Kvon.

Čang Jun Han je potvrdio navode Do Kvona u vezi apliciranja za pasoše za koje se ispostavilo da su lažni.

Tužilac Haris Šabotić je u završnim riječima kazao da su tokom postupka dokazani navodi optužnog prijedloga i tražio od sutkinje da Do Kvona i Hond Čan Juna oglasi krivim.

Rekao je i da su njihovi promjenjeni iskazi neosnovani, navodeći da je nelogično da okrivljeni prilikom preuzimanja dokumenata nisu obratili pažnju na podatke.

Kazao je i da to što su falsifikovani pasoši pronađeni u njihovom ručnom prtljagu, govori da su bili spremni da ih upotrijebe.

Advokat Rodić je istakao da su njegovi branjenici tokom saslušanja kod tužioca – dva puta, ali u sudnici insistirali na provjeri legalnosti pasoša što govori da su zaista vjerovali u autentičnost dokumenata.

On je kazao i da nije rijedak slučaj da su bogati ljudi na meti raznih lovaca i prevara, kazao da je moguće da su prevareni prilikom apliciranja za ekonomsko državljanstvo.

– Na određeni način može da se kaže da su sa 800.000 eura investirali u crnogorsko pravosuđe kada je predloženo da se uz jemstvo brane sa slobode. Mislim da ih je to skuplje ispalo nego pasoši u Singapuru, jer je bilo jasno da ne mogu ni vidjeti ni osjetiti slobodu – kazao je Rodić.

Do Kvon je uhapšen 23. marta u Crnoj Gori, kada je falsifikovanim dokumentima pokušao da se ukrca na let za Dubai, a za kojim traga više međunarodnih bezbjednosnih službi.

Po zamolnici Južne Koreje, viši sud u Podgorici Do Kvonu i Čang Jun Hanu odredio ekstradicioni pritvor do šest mjeseci.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment