Dodik odgovorio reisu i “zapalio” društvene mreže: “Osuđen je za genocid…”

“Islamska zajednica će se baviti vjerom, a u isto vrijeme će pravoslavna crkva biti jedan od glavnih kreatora srpskočetničke genocidne politike…”

Nakon istupa Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji je rekao da su izjave reisa Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića neprihvatljive i skandalozne, ne stišavaju se reakcije. 

Dodik je, podsjećamo, izjavio da reisove izjave predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije.

“Krajnje je vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice počne baviti svojim poslom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima, iako su njemu, izgleda, i politika i vjera isto. Njegovi stavovi ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz Republike Srpske”, naveo je Dodik.

Nakon ove njegove izjave, na društvenim mrežama su uslijedili oštri komentari, a jedan od njih je i stigao iz Njemačke. 

“U junu 2021. Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove je potvrdio doživotnu kaznu Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tikom rata u Bosni 1992.-95. Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u pokolju srpskih snaga u Srebrenici 1995. nad oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka”, stoji u reakciji. 

image
image
image

Prethodno je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović ocijenio sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira ef. Mahića 27. januara ove godine u džamiji u Kozarcu.

– Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro, izjavio je između ostalog reis Kavazović.

Oslobođenje

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment