Dug Njemačke dostigao 2,4 biliona eura

Ukupan dug Njemačke na kraju prvog ovogodišnjeg kvartala dostigao je 2.406 milijardi eura, što je 1,6 odsto više nego na kraju prošle godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku, prenosi Dojče vele.

Prema navodima Saveznog zavoda za statistiku, glavni razlog su, prije svega, povećani izdaci u borbi protiv energetske krize.

Samo je dug savezne države u prva tri mjeseca ove godine porastao za 2,4 procenta na oko 1.660 milijardi eura, što je, kako se navodi, posljedica „povećane potrebe za finansiranjem, kao rezultat trenutne energetske krize u vezi s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.“

Oko 200 milijardi eura rezervisano je za takozvanu kočnicu cijena gasa i finansijsku podršku dobavljačima energenata.

U novembru prošle godine osnovan je Fond za energetsku ekonomsku stabilizaciju, čiji je dug u prva tri mjeseca povećan za 73 odsto – sa 30, na 52 milijarde eura.

Osim toga, za 53 milijarde porastao je i dug za ublažavanje posljedica pandemije, a i za potrebe njemačke vojske Bundesver osnovan je poseban fond, koji ima rashode od 802 miliona eura.

Kada je riječ o pokrajinama, tu je zabilježen blagi pad duga za 0,5 odsto, na ukupno 604 milijardi eura.

Zaduženje je najviše smanjila Bavarska, za 16,8 odsto, odnosno na oko 32,45 miliona eura. Najveći dug, ali i najviše stanovnika, ima Śeverna Rajna-Vestfalija, đe je zabilježen porast od oko tri odsto, na 236 miliona eura.

U prośeku to znači da dug po stanovniku Njemačke trenutno iznosi 13.065 eura.

Suprotno dešavanju u pokrajinama, dug opština je porastao. Tu je zabeležen rast od 1,9 odsto, na 143 milijarde eura.

DV

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment