E ČUŠ “MIROTOČIVI”

preuzeto sa FB profile Perović Vukašina


Crkva Srbije pominje nekog Mirotočivog. Kome nije jasno, to je Nemanja. A što o njemu kaže istorija? Rođen u okolini današnje Podgorice, jer mu je otac Zavida bio izbjeglica iz Raške. Po rođenju kršten u katoličkoj crkvi, po katoličkom obredu, jer tada u Duklji nije bilo pravoslavlja. Otišao u Rašku. Sa prijestoja zbacio najstarijeg brata Tihomira, skrajnuo braću Miroslava i Stracimira i preuzeo vlast.
Poveo je vojsku. Na putu prema Duklji, pobio je više od 30 hiljada Bogumila na teritoriji današnjeg Sandžaka. U znak zahvalnosti što je njegovoj porodici spasila život, do temelja porušio i popalio Duklju. Gradovi Svač, Drivast, Oblun… su potpuno nestali. Po predanju grad Svač je imao 365 crkava. U to vrijeme on piše o svom dolasku u Duklju: “a njihovu slavu, pretvorih u prah”. Njegov sin Sv.Sava, odlučio je da Nemanja bude svetac.
Tragom prvog srpskog sveca, krenuli su i ostali. Najspornije preporuke imali su: Sv. Milutin, koji je u pedesetoj godini za petu ženu uzeo bugarsku princezu Simonidu, koja je tada imala 5 (pet) godina. Njegov sin Sv. Stefan Dečanski je ubio brata i po legendi iz bratove lobanje pio vino. Od novijih su Sv. Nikolaj Velimirović, poštovaoc lika i djela Adolfa Hitlera i aktivni učesnici drugog rata i saradnici fašista, Sv. Maca Vukojičić i Sv. Šiljak, odgovorni za brojna ubistva, uglavnom žena. Sve čudne biografije, ali dostojne Nemanjine, koji je postavio kriterijume.
Nije sporno što je prije 800 godina Nemanja palio, rušio, ubijao… normalno je to za vladare tog, a i kasnijih vremena. Ali ko ovoga krvnika Crne Gore i regiona, proglasi za sveca i nazva “Mirotočivi”? Neki neinformisani mitoman, glup, bezobziran, zavidan, pun sebe ili zlonamjeran? Vjerovatno od svega po malo. E čuš, Mirotočivi.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment