Epifanij: Moskovski patrijarh Kiril treba Boga da se boji, a ne Putina

priredio: Vladimir Jovanović

Mitropolit Epifanij, poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, za „Orthodox Times” (orthodoxtimes.com) — portal blizak Vaseljenskoj patrijaršiji — odgovorio je na pitanje što bi da je u prilici lično kazao moskovskome patrijarhu Kirilu Gundjajevu:

„Bog je vječan, dok će Putin umrijeti, kao što su umrli svi tirani i ubice. Rekao bih mu da on, kao patrijarh Ruske pravoslavne crkve, nosi posebnu odgovornost: na svojim rukama ima krv desetine hiljada Ukrajinaca jer je blagoslovio da budu ubijeni. Ova krv neće biti oprana vodom nego suzama iskrenog javnog pokajanja, ako još vjeruje u Boga i bude kadar da se pokaje”.

„Gundjajev treba Boga da se boji, a ne Putina”, dodao je mitropolit kijevski i cijele Ukrajine.

Epifanij je komentarisao i razvoj situacije oko manastirskih kompleksa Kijevo-pečerske lavre. Ta najveća pravoslavna svetinja Ukrajine je u državnome vlasništvu. Vlada u Kijevu je prije nekoliko mjeseci raskunula ugovor po kojem je UPC (MP), ogranak Moskovske patrijaršije u Ukrajini, upravljao Lavrom. No, UPC (MP) još nije iseljena, jer je uložila žalbu sudu u Kijevu, a postupak je u toku.

„Moskovska patrijaršija”, rekao je Epifanij, „uz potporu bivših proruskih političara u Ukrajini, uzurpirala je Kijevo-pečersku lavru i pretvorila u mjesto iz kojeg se širi ideologija ‘ruskoga svijeta’. Nastojatelj Lavre iz Moskovske patrijaršije, mitropolit Pavel [Lebid, sudskom odlukom stavljen u kućni pritvor jer se protiv njega vodi krivični postupak, prim], postao je najskandalozniji jerarh u Ukrajini tokom tri decenije svoje uprave, očito ignorišući javno mnijenje. Poznat je po svojoj ljubavi prema luksuznom stilu života, a posebno prema Mercedesovim automobilima: mediji su ga nazvali i Pavel-Mercedes”.

„Trebaju li Crkva, društvo i država sve to tolerisati?” — zapitao je Epifanij.

„Možete li zamisliti situaciju da strana država — s kojom je Grčka u ratu — kontroliše manastire na Svetoj Gori i u tim manastirima propovijeda da ne postoji grčki narod, da grčki jezik nema Božji blagoslov i da je grijeh služiti na grčkome jeziku? Bi li se takva situacija tolerisala? Mislim da ne bi. Ali mi, u Ukrajini, bili smo dugo strpljivi. Međutim, ovom strpljenju je došao kraj. Zbog kršenja uslova zakupa, država je, kao vlasnik cijeloga kompleksa Lavre, odlučila da raskine ugovor s Moskovskom patrijaršijom. I sada, Moskovska patrijaršija nema pravo da koristiti Lavru”.

„Mi smo kao Crkva osnovali i registrovali naš pravni subjekt, monašku obitelj za Lavru”, kazao je Epifanij. „Od januara redovno služimo liturgije u glavnim hramovima Lavre”.

„Arhimandrit Avramij, iz bratstva Lavre Moskovske patrijaršije, odlučio je da se ujedini s Pravoslavnom crkvom Ukrajine, te sam ga stoga postavio za nastojatelja Lavre”.

„U iščekivanju smo konačne odluke države u vezi sa zgradama Lavre. Takođe održavamo redovne kontakte s drugim monasima Lavre”, kazao je Epifanij. „Oni žele da ostanu u Lavri kao dio autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine i mi smo spremni da ih primimo”.

„Obnovićemo Lavru, dokinuti ideologiju ‘ruskoga svijeta’ i vratiti drevne monaške tradicije. Proces je u toku i mi smo za mirno rješenje”, nastavio je poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine. „Ali za Crkvu, državu i društvo važno je da neprijatelj ne koristi molitvu i hodočašće kao način širenja svoje ideologije po kojoj je naše istrebljenje opravdano. Svako ko želi da se moli Bogu i živi kao monah u manastirima Lavre to može učiniti. Međutim, svako ko želi da se moli i služi ‘ruskome svijetu’ mora otići”.

Epifanij kaže da se u Pravoslavnoj crkvi Ukrajine „molimo za pobjedu istine i mira za Ukrajinu i pozivamo sve one koji vjeruju u Boga da mole za iste stvari”.

„Jer pobjeda zavisi od Boga — blagodarimo mu što nam je pomogao da se odupremo neprijatelju, koji je mnogo veći i jači od nas. Vjerujemo da će nam Bog pomoći da ostvarimo potpunu pobjedu”.

„Drugo, mu u Pravoslavnoj crkvi Ukrajine svjedočimo istinu svom narodu i cijelom svijetu. Istina je da je Ukrajina žrtva nepravedne agresije. A mi kao žrtve trebamo podršku i zaštitu. Jer da je Putin uspio u Ukrajini, kako se nadao, započeo bi rat i u Evropi. Rusija bi napala baltičke države ili Poljsku. Može se zaustaviti samo silom. Stoga, ako Evropa i svijet žele da žive u miru, taj mir mora biti zaštićen u Ukrajini sada. Treće, prikupljamo i distribuiramo humanitarnu pomoć za žrtve te radimo s onima koji doniraju i podstičemo druge da doniraju u dobrotvorne svrhe. Četvrto, šaljemo sveštenike u naše odbrambene snage da pruže duhovnu potporu našim braniteljima. Peto, borimo se protiv ideologije ‘ruskoga svijeta’ koja je uzrok rata i način opravdavanja agresije. Kao što je ideologija nacizma izazvala Drugi svjetski rat, ideologija ‘ruskoga svijeta’ je uzrok sadašnjeg rata i stoga mora postati opšepoznata i osuđena”.

Komentarišući za „Orthodox Times” neprekidni medijski rat Moskve protiv Pravoslavne crkve Ukrajine, Epifanij kaže:

„Kad god imate posla s medijskim napisima za koje se zna da su povezani s Moskvom, tretirajte ih kao izjave — đavola”.

S obzirom na ranije iznijete tvrdnje da su Rusi planirali ubistvo mitropolita Epifanija, na pitanje je li se što u međuvremenu promijenilo, on je rekao:

„U Moskvi dobro razumiju da Pravoslavna crkva Ukrajine jača duh našega naroda u borbi protiv agresora i istovremeno podržava naše vojnike i našu državu. Stoga Kremlj našu Crkvu vidi kao neprijateljsku organizaciju. A dobro znamo kako se Kremlj odnosi prema svojim neprijateljima”. 

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment