EU neće priznati vladu izabranu mimo Ustava

preuzeto sa: Mportal

Kada pogledamo hronologiju tih poteza – prvo ekspertska, pa onda manjinska vlada i činilo se da se dotaklo dno, ali mi se sada čini da još ima i da se može još niže. I očekujem da ova vlada uđe u taj ,,Otvoreni Balkan“, jer njihova agenda nije evropska – kaže Jakič

Smatram da EU ne može priznati vladu koja je izabrana, nakon izglasavanja neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku, mimo zahtjeva Venecijanske komisije i međunarodne zajednice – kaže u izjavi za Pobjedu nekadašnji europarlamentarac Roman Jakič.

Navodi da Evropska unija i međunarodna zajednica šalju jasne signale ali da nije siguran da ih politički akteri razumiju.

– Ako poslanici, koji su glasali za taj neustavni zakon, nijesu razmjeli šta im je poručeno iz međunarodne zajednice ili to neće da čuju, onda potvrđuju da su izabrali neki drugi put, koji nije evropski. To znači kada ih međunarodna zajednica kritikuje da su napravili nešto pogrešno, to u njihovoj agendi znači da rade baš onako kako su se dogovorili, znači suprotno od evropskih integracija. Ono što sam čuo sa strane Evropske unije, što su poručili i Bilčik i Picula, je jasna poruka da međunarodna zajednica poteze, koji se baziraju na neustavnosti, ne može da prihvati. Na osnovu onoga kako ja razumijem međunarodnu politiku, čak i kad bi htjeli ne mogu priznati postojanje takve vlade, koja je izabrana u suprotnostima za zahtjevom Venecijanske komisije i svih ostalih. Sada je samo pitanje da li ta vlast od 41 poslanika u parlamentu to razumije kao crveno svjetlo ispred kojeg treba stati ili im uopšte nije stalo do mišljenja Evropske unije i oni će gurati stvar kako su zamislili. Odnosno svoju agendu će dovesti do kraja – kaže Jakič.

Ističe da su u ovom momentu najbolje rješenje izbori.

– I što god da se desi na izborima – glasači uvijek imaju pravo. U ovom trenutku jedino je legitimitno da se stvar preda u ruke građanima i da oni odluče o sudbini zemlje. I odlučiće, i vidjećemo kako će se karte promiješati, ali stanje u kojem je danas Crna Gora je neodrživo. Kada pogledamo hronologiju tih poteza – prvo ekspertska, pa onda manjinska vlada, i činilo se da se dotaklo dno, ali mi se sada čini da još ima i da se može još niže. I ja očekujem da vlada uđe u taj ,,Otvoreni Balkan“ i neshvatljivo je da se gura ta odluka. Ne znam da li to treba crtati, još sve je to rečeno na Berlinskom procesu koji je reaktiviran, čak su i unutrašnje analize Ministarstva za evropske integracije to pokazale, i ministarka je podnijela ostavku, ako to nije dovoljno onda dolazimo na isto, izgleda da im je agenda suprotna od ove evropske. Možda je njima sve ovo pozitivno, dok se mi ostali brinemo što to znači, oni sprovode svoju agendu – znači hoće u ,,Otvoreni Balkan“ da potkopaju put ka EU – kaže Jakič.

Na pitanje kako čitati poruke američkog izaslanika Gabrijela Eskobara koji ne odbacuje ,,Otvoreni Balkan“, Jakič kaže da treba sprovoditi evropsku politiku i dogovore iz Berlinskog procesa.

– Jako je važno šta poručuju Sjedinjene Države. Ponekad je interes Vašingtona drugačiji od EU i to je njihovo pravo, ali ja lično podržavam ono što podržava Unija i ovo nije jedino pitanja po kojem imaju različite poglede. SAD je partner EU, ali ako se razilaze u pogledima da li je dobra inicijativa ,,Otvoreni Balkan“, smatram da je iz pozicije bezbjednosti relevatno ono što kažu institucije iz Brisela, Evropska komisija, parlament, šta piše u izvještaju Tonina Picule, kao i ono što su šest predsjednika regije potpisali u okviru Berlinskog procesa. I umjesto da to sprovode i ratifikuju, te zajedničke zakone koji su bili usklađeni sa svih šest država, oni rade ovo drugo – kaže Jakič.

Uz podsjećanje da Crnu Goru u ,,Otvoreni Balkan“ uvodi čovjek koji je donedavno imao podršku kompletne međunarodne zajednice Jakić kaže da Abazović nikada više neće pokrivati poziciju koju pokriva sada.

– Sada je i Amerikancima i svima jasno da vlast koja ima u javnom mnjenju podršku od 2,8 odsto i premijer koji ima više ministara nego poslanika nemaju legitimitet da vladaju. Posebno je to problematično nakon rezultata na lokalnim izborima. Ali ja mogu razumjeti što oni neće na izbore, drže se vlasti jer ne žele izgubiti to što imaju, jer im je potpuno jasno da nikada više neće imati takve pozicije unutar države. Veliko je pitanje zašto u šaci drže više od 70 odsto građana koji žele ulazak Crne Gore u EU. Ti isti građani su glasali te stranke koje su, kao prvi prioritet 2020. godine, stavljale evropski put. Ali sada to ne žele realizovati, naprotiv idu u suprotnom pravcu zato su jedina opcija izbori – zaključuje Jakič.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment