Evropska unija usvojila zaključak o Kosovu

Lideri država članica Evropske unije usvojili su danas zaključak o situaciji na śeveru Kosovu, kojim se osuđuju nedavni nasilni incidenti i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna ove godine i najavljuju negativne posljedice ako se to ne desi.

Savjet EU osuđuje nedavne nasilne incidente na śeveru Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, navodi se u zakljčcima koji su objavljeni na sajtu Spoljnopolitičke službe EU (EEAS).

Strane treba da kreiraju uslove za prijevremene izbore u četiri opštine na śeveru Kosova, a neuspjeh u deeskalaciji tenzija donijeće negativne posljedice, upozorava se u zaključcima.

Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji vodi visoki predstavnik, kao i hitna implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa i implementacioni aneks.

To uključuje i uspostavljenje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Lideri država i vlada EU podśetili su na Solunsku deklaraciju od 21. juna 2003. godine, ali i deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda i Tirane i svojih ranijih zaključaka, kojima se ponavlja puna i nedvosmislena posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i podrška ubrzanju procesa pristupanja „zasnovanog na zaslugama i reformama“.

Agencije

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment