Gaeta i Cetinje, od danas i gradovi pobratimi

Nakon što su nekadašnji gradonačelnici Cetinja Aleksandar Bogdanović i italijanskog grada Gaeta Antonio Raimondi potpisali u crnogorskoj prijestonici sporazum o prijateljstvu i saradnji, danas su aktuelni gradonačelnici Nikola Đurašković i Cristian Leccese, potpisali povelju o bratimljenju ova dva prijateljski vezana, i za crnogorsku istoriju jako važna grada, Cetinja i Gaete.

Prvi put su formalizovani odnosi dva istorijski povezana grada, pošto je Gaeta bila mjesto egzila dijela Crnogoraca nakon što je 1918. Srbija prisajedinila i okupirala Crnu Goru.

“To je jedna velika ljudska emocija za onoga koji zna da poštuje to šta znači azil. Gaeta je nama bila dom koji nas je prihvatio nekoliko godina onda kada smo bili izgubljeni i onda kada smo napustili svoju rođenu zemlju zahvaljujući drugima koji su došli sa strane. To je tada bila srpska vojska koja je okupirala Crnu Goru”.

Takvo značenje Gaeta ima za Jova Kapičića, narodnog heroja i revolucionara, koji se sticajem istorijskih okolnosti rodio u tom antičkom gradiću između Rima i Napulja.

Upravo u Gaeti se, osim dijela vojske Kralja Nikole, u izbjeglištvu našla i glavnina gerilaca iz Božićne pobune, koja je uslijedila nakon što je Srbija tzv. Podgoričkom skupštinom prisajedinila Crnu Goru u koju je potom ušla i koju je okupirala srpska vojska.

Nekoliko hiljada Božićnih ustanika naišlo je na gostoprimstvo lokalnih mještana u znak uvažavanja svoje kraljice Elene Di Savoja, odnosno Jelene Petrović Njegoš, šćeri crnogorskog kralja Nikole.

Simbol otpora

No, geopolitički razlozi Italijanske Vlade da prihvati crnogorsku vladu i vojsku u egzilu, imali su drugačije korijene. Italija se, ističe, samo poslužila crnogorskim patriotama za postizanje svojih ciljeva.

Danas, ovim obostrano potpisanim protokolom o bratimljenju Cetinja i Gaete, otvaraju se vrata ne samo čuvanja istine o crnogorskom pogromu od velikosrpske okupacije, već i na svim poljima na kojima mogu saradjivati… a interesivanja i potrebe su izuzetne, opisane i izražene ovih dana u zvaničnim susretima.
Pored lokalnih institucija Gaete, cetinjsku delegaciju je predvodio gradonačelnik a da bi sve ovo dobilo ljepši ugođaj pobrinulo se udrženje “Italia-Montenegro Regina Elena”, potomci iseljenika koji su ostali u Gaeti da žive i KUD “Njegoš” s Cetinja.

Portal VOMINFO čestita i Cetinju i Gaeti na ovom, ne samo protokolarnom veći izuzetno emotivnom činu koji je zaslužio svoju realizaciju kao i novi pocetak odnosa.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment