GENOCIDNA POLITIKA RUSKIH SNAGA U UKRAJINI

za VOMINFO piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

            Ruska genocidna politika prema Ukrajini se nastavlja rušenje brane i hidroelektrane u Kahovki pokazuje nastavak genocidne politike Putina koji ne odustaje od svojih mračnih ciljeva iza kojih stojih samo jedan cilj potpuno uništenje ove slavne države.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je intervju za NBC Nevs. On je rekao da su vijesti sa prve linije fronta uglavnom pozitivne, ali da je situacija teška. Kontraofanziva je veoma važna za Ukrajinu, ne samo u smislu povratka teritorije, već i u dokazivanju da milijarde funti zapadne podrške nisu bačene. „Naš herojski narod, naše trupe koje su sada na prvoj liniji fronta suočavaju se sa veoma teškim otporom i razumijemo zašto… Ako je Rusija sada poražena, to zapravo znači da je izgubila rat“, rekao je Zelenski. Zapravo jaki duh ukrajinskih boraca i visoki borbeni moral veoma doprinosi ovoeme. Iako svaki dan ginu najbolji  sinovi Ukrajine to pokazuje snažnu želju Ukrajinaca da jednom zauvijek sa svojih teritorija prognaju neprijatelja koji je nemilosrdan prema svemu što je ukrajinsko.

 UJEDINJENE NACIJE I NJIHOVI EKSPERTI  OPISALI KAKO RUSI MUČE UKRAJINCE

Kako piše hrvatski časopis  INDEXHR dajući nam svjedočanstva o mučenjima Ukrajinaca koji su zarobljeni od strane Rusa: Eksperti UN opisali su kako Rusi muče Ukrajince. Zastrašujuće je

Grupa eksperata UN izrazila je danas zabrinutost u pismu Moskvi, ističući izveštaje o ruskoj upotrebi torture nad ukrajinskim civilima i ratnim zarobljenicima.m Prema izjavi stručnjaka UN-a, metode mučenja uključuju strujni udar, stavljanje kapuljača na glave žrtava i izvođenje simuliranih pogubljenja. Takva taktika se koristi za izvlačenje informacija, prisiljavanje priznanja ili kao odgovor na navodnu podršku ukrajinskim snagama, prenio je Rojters. Alis Džil Edvards, specijalni izvjestilac UN za mučenje, rekla je da su među navodnim žrtvama ukrajinski civili i ratni zarobljenici. Ona je dodala da je o ovoj situaciji pisala Moskvi. Portparol ruske diplomatske misije u Ženevi nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Moskva je ranije odbacila navode o mučenju ili maltretiranju ratnih zarobljenika, insistirajući da namjerno ne cilja civile u Ukrajini. Iako su optužbe o mučenju ranije iznosile protiv objee strane u 15-mjesečnom sukobu, tim nezavisnih eksperata UN-a rekao je da bi metode ruskih snaga mogle da budu „sankcionisane od strane države”. „Dosljednost i metode torture sugerišu nivo koordinacije, planiranja i organizacije, kao i direktno odobravanje, namjernu politiku ili zvaničnu toleranciju od strane nadređenih“, navodi se u pismu koje je Edvards poslao zajedno sa nekoliko drugih nezavisnih stručnjaka. „Poslušnost nadređenom ne može biti opravdanje za torturu i svaka osoba koja je uključena u takve aktivnosti treba brzo da bude istražena i procesuirana“, dodala je ona.

 MUČENJA, SILOVANJA, PLJAČKE I UBISTVA OD STRANE RUSA PREMA UKRAJINCIMA

Rusija je počinila kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnih normi velikih razmjera–neke od njih predstavljaju ratne zločine- od početka svoje invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, rekla je u izvještaju objavljenom tokom ove godine nezavisna međunarodna istražna komisija koju podržava UN u Ukrajini. U izvještaju se navodi da kršenja uključuju namjerna ubistva nenaoružanih civila, što predstavljaju ratne zločine, kao i mučenje, nezakonito zatvaranje, silovanje i druge teške oblike seksualnog nasilja, te nasilnu deportaciju ukrajinske đece u Rusiju iz područja pod moskovskom kontrolom. Kako puše Radio Slobodna Evropa: ” U izvještaju, zasnovanom na stotinama intervjua, satelitskih fotografija i posjeta pritvorskim centrima i grobnicama, upotreba eksplozivnog oružja od strane ruskih snaga u naseljenim područjima ističe se kao jedan od glavnih uzroka civilnih žrtava, što pokazuje očigledno zanemarivanje povrede i patnje civila. ” Rusija nastavlja svoju zločinačku-genocidnu politiku mržnje, rata i genocida u Ukrajini doći će dan kada će se veliki diktator iz Kremlja naći ili pred međunarodnim sudom ili će svoj život završiti u ” vučjoj jazbini” kao Hitler svojevremeno.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment