Grkokatolička crkva u Ukrajini: Više ne slavimo Božić 7. januara, nego 25. decembra

Ukrajinska Grkokatolička crkva objavila je da će ubuduće obilježavati Božić 25. decembra umjesto 7. januara, što je jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaći od Rusije i približiti Zapadu.

Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

“Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnjenja”, napisao je na Facebooku pozivajući se na rezultate internetske ankete koju je sprovela vlada.

Anketa, sprovedena u decembru 2022., pokazala je da 59 odsto od više od 1.5 miliona ispitanika podržava pomjeranje proslave Božića na 25. decembar, kada se taj blagdan slavi u zapadnoj Evropi.

Grkokatolici, koncentrisani većinom na zapadu zemlje, čine nešto manje od deset posto ukupnog broja vjernika u Ukrajini.

Prošlog mjeseca Tkačenko je izrazio nadu da će se sve ukrajinske crkve složiti da Božić slave 25. decembra. Grkokatolička je prva koja je to učinila.

Dosad su sve veće crkve u većinski pravoslavnoj Ukrajini slijedile julijanski kalendar prema kojemu je Božić 7. januara. Tada Ruska pravoslavna Crkva i većina drugih pravoslavnih crkava obilježava Božić.

Ukrajinska grkokatolička Crkva jedna je do nekolicine crkava koje priznaju papu za vrhovnog poglavara, a slijede julijanski kalendar koji je Vatikan zamijenio gregorijanskim 1582.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da će se blagdani s fiksnim datumom poput Božića prebaciti na novi kalendar, ali će se blagdani promjenjivog datuma, poput Uskrsa, nastaviti slaviti prema starom kalendaru.

Grkokatolička crkva u Hrvatskoj Božić slavi 25. decembra.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment