Helsinki tvrdi da će Turska u petak odobriti pristupanje Finske NATO

Turska i predsjednik Redžep Tajip Erdogandonijeli su odluku o pristupanju Finske NATO-u, koja će zvanično biti objavljena u petak tokom posjete finskog predsjednika, objavljeno je u Helsinkiju.

„Turci su se nadali da ću ja biti tamo da čujem njihov odgovor kada budu objavili svoju odluku. Naravno prihvatio sam poziv i otići ću da primim njihove izražene namjere“, rekao je finski predsjednik Sauli Ninisto u saopštenju.

Turski predsjednik, koji trenutno vodi kampanju za reizbor, od prošle godine blokira pristup Finske i Švedske Alijansi, a već je danas prije podne nagovijestio da će pozitivno odgovoriti na obećanje dato u Helsinkiju da će ta zemlja ući u Alijansu.

„Učinićemo naš dio, poštovaćemo obećanje koje smo dali. U petak ćemo se sastati sa predsjednikom i učinićemo ono što traži naše obećanje“, rekao je Erdogan.

Finska i Švedska zajedno su podnijele zahtjev za ulazak u NATO u maju 2022. godine.

Njihov ulazak još samo nisu ratifikovale Mađarska i Turska, koja optužuje obe zemlje, a posebno Švedsku, da su „previše blage“ prema grupama disidenata, koje Ankara smatra terorističkim.

Zeleno svjetlo Turske otvara put Finskoj da uđe u NATO, pošto se ratifikacija Mađarske očekuje.

Stvari su komplikovanije za Švedsku, za koje Ankara ima zamjerke. Turska optužuje Stokholm da je pasivan naspram kurdskih „terorista“ koji žive u Švedskoj.

Švedski premijer Ulf Kristerson priznao je juče da je porasla vjerovatnoća da će Finska ući u NATO pre Švedske. On je ipak zadržao nadu da će brzo osigurati ulazak Švedske prije narednog samita NATO u julu u Viljnusu.

Do prošle godine politički nezamislive kandidature Švedske i Finske za ulazak u NATO su direktna posljedica ruske invazije Ukrajine, što su one vidjele kao veliku prijetnju Moskve za evropsku bezbjednost.
Beta

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment