„Hoće li uroditi plodom“: Što mediji u regionu pišu uoči sastanka Vučića i Kurtija u Briselu?

Sastanak predśednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji će biti održan danas u Briselu, interesuje i regionalne medije.

Tako sarajevsko Oslobođenje u tekstu sa nalsovom “Hoće li uroditi plodom sastanak u Briselu? – Vučić i Kurti danas o normalizaciji odnosa”, uglavnom se bavi Kurtijevim ranijim izjavama o francusko-njemačkom prijedlogu, Zajednici srpskih opština…

Poznat sadržaj pisma Makrona, Šholca i Meloni: Hoće li Vučić konačno priznati Kosovo?”, naslov je portala Klix.ba o današnjem sastanku Vučića i Kurtija.

“Očekuje se da će najteže pitanje biti stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali je svima na Kosovu jasno da tu obvezu moraju bezuslovno ispuniti, a dobili su uvjerenja sa Zapada da takva zajednica neće značiti Republiku Srpsku na Kosovu. Usvajanje sporazuma znači i de facto priznanje Kosova, a sporazum će, ako bude prihvaćen, biti put prema konačnom cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije”, piše, između ostalog, Klix.ba.

I hrvatski Index piše o današnjem sastanku Vučića i Kurtija u tekstu “Vučić i Kurti se sastaju u Briselu, razgovarat će o evropskom planu za Kosovo”.

Podśećaju da je Brisel domaćin nastavka dijaloga Beograda i Prištine na kojem se od čelnika dvije strane očekuje da prihvate evropski plan za Kosovo koji podupiru Sjedinjene Države.

Slobodna Bosna u tekstu „EU ima mehanizme kojima će obavezati Srbiju i Kosovo„, prenose izjavu osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Hayat TV, koja objašnjava: „Nema povlačenja poslije toga…“.

„Mnogi se pitaju hoće li evropski prijedlog biti usvojen. Sudeći po pismu koje su dobili Kurti i Vučić od predśednika Francuske i talijanske premijerke, ne bih očekivala da śutra dođe do potpisivanja sporazuma“, tvrdi Kandić.

Danas.rs

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment