Istraga EU protiv Fejsbuka i Instagrama: Sumnja na širenje ruske propagande

Evropska unija danas će otvoriti istragu protiv Fejsbuka i Instagrama zbog mogućeg kršenja pravila o moderiranju sadržaja, rekle su Politiku (Politico) četiri osobe upoznate s tim slučajem.
Istrage će biti usmjerene na niz pitanja, uključujući Metine (META) rukovanje oglasima, posebno političkim, kako bi se ispitala sumnja na kršenje Zakona o digitalnim uslugama (DSA).
Politiko je ranije ovog meseca izvijestio da se na Fejsbuku širi ruska kampanja za uticaj na izbore za Evropski parlament u junu, oglasima kupljenim preko lažnih naloga.
Stotine miliona Evropljana izaći će na birališta 6. i 9. juna da izaberu nove članove parlamenta, koji će odrediti dnevni red Unije u narednih pet godina, a vlade članica EU su zabrinute zbog porasta ruskog miješanja koje bi moglo da utiče na mišljenje birača.
Regulator je mjesecima ispitivao i Metu u vezi sa drugim pitanjima, kao što je način na koji se bavi nelegalnim ili štetnim video zapisima koje su korisnici postavili na svoje društvene mreže, a koji doprinose širenju dezinformacija.
Evropska komisija je u oktobru zatražila od Mete da odgovori na materijale povezane sa Hamasovim napadom na Izrael, a u novembru je zatražila informacije o integritetu izbora.
Prošlog mjeseca EU je zatražila informacije o algoritmima, „dipfejku“, novom Metinom modelu pretplate bez oglasa, aplikaciji „Threads“ i o tome kako ograničava vidljivost nekih naloga ili postova, poznato kao zabrana u sjenci.
Portparol kompanije Meta Ben Volters rekao je da imaju „dobro uspostavljen proces za identifikaciju i ublažavanje rizika na platformama“.
Izvršna vlast EU nadgleda kako se velike onlajn platforme pridržavaju digitalnih pravila koja od njih zahtijevaju da obuzdaju nezakonit i štetan sadržaj, kao što su dezinformacije. Nepoštovanjem tih odredbi rizikuju da budu kažnjene do šest procenata svojih globalnih prihoda.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment