Iz Delegacije EU-a poslana jasna poruka: Genocid nije stvar ličnog stava, nego…

Povod za reagovanje su izjave na śednici NSRS-a, kao i na Dodikovom skupu u Banjoj Luci

Očigledno ohrabreni (ne)radom Tužilaštva BiH na čijem čelu je Milenko Kajganić u sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici, svi političari u RS-u koji pripadaju vladajućoj strukturi sve više negiraju najveći zločin počinjen tokom rata u BiH.
Negiranje geniocida postalo je “pitanje časti” među fašistima, od Milorada Dodika pa “naniže” u hijerarhiji njegovih poslušnika. Zbog toga ne čudi da je negiranje genocida bila jedna od stvari koja se najčešće mogla čuti na posebnoj śednici Narodne skupštine RS-a, kao i na Dodikovom mitingu u Banjoj Luci.

Zbog toga se danas oglasila Delegacija EU u BiH, nazivajući ovakve izjave neprihvatljicim.

– Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom śednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga „Srpska te zove“, dana 18. aprila 2024. Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. Riječ je o istorijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida.  

Nesporna su stradanja bh. građana svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava. U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je istorijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja.  

Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijetet prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana, saopštwno je iz Delegacije EU u BiH

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment