Jakov otvoreno laže o Otvorenome Balkanu

piše: Boban Batrićević 

Predśednik Crne Gore nije kršteno ni sio u predśedničku fotelju a već postaje karikatura funkcije za koju je biran.

Džabe tekstovi uslužnih kolumnista koji su njegovu inauguraciju predstavljali kao glamurozni hod novog duha estetike s blagim odijevnim bojama a Jakova Milatovića kitili komplimentima na račun oksfordske pozadine, predśednik se sa svakom svojom javnom pojavom oklizne.

Počelo je s najavom promjene državnih simbola, potom sa snishodljivim susretima s Aleksandrom Vučićem na marginama sastanaka lidera, potom sa suludim intervjuom u austrijskim novinama đe je nadahnuto govorio o njemstvu Austrijanaca aka srpstvu Crnogoraca, da bi na Prespanskom forumu nastavio s redanjem bisera.

Tamo je govorio o Otvorenome Balkanu i evropskoj perspektivi Crne Gore.

Počeo je s Ukrajinom, rekavši da postoji jedna “pozitivna stvar” te tragedije, da je podstakla EU na buđenje.

To što je nezgrapni predśednik nazvao “pozitivnom stvari” osoba koja reprezentuje državu na najvišem nivou trebala bi nazvati “POSLJEDICOM ukrajinske tragedije”, a ne “pozitivnom stvari”.

Čini se da je Milatović zbilja jedna ne samo neiskusna nego i retorički limitirana osoba sabijena u rječnik neologizama, anglicizama i biznisa s tviteraškim frazama o demokratiji i funkcionisanju sistema.

Nego, ajde da mu i oprostimo tu možda i omašku, ali onda dolazimo do neviđene perfidnosti koja Milatovića itekako krasi. U svojoj argumentaciji o korisnosti Vučićeva čeda – inicijative Otvoreni Balkan, Milatović bez ikakvih argumenata kaže kako je to u Crnoj Gori ispolitizovana priča o srpskom i albanskom svijetu te da OB ima ekonomsku perspektivu.

Prvo, priča uopšte nije ispolitizovana a ako je iko politizuje, politizuju je zagovornici Otvorenoga Balkana – ili kaznama ili relativizacijom. Śetimo se da je Jovana Marović ekspresno “pośečena” s ministarskoga mjesta zbog kritičkoga stava prema OB, a da je njena analiza o štetnosti te inicijative po evropski put Crne Gore naišla na osude od strane premijera Abazovića i njegovih konobara u Vladi.

Drugo, svaki poziv na ozbiljnu debatu o OB završavao je najprizemnijom relativizacijom o sprečavanju gužvi na granicama i ekonomskome raju koje se svojom glupošću jedino mogu porediti s tragikomičnom argumentacijom BiH ministra Konakovića o Bajramu u Otvorenome Balkanu. I treće, Milatović je u priču o OB uveo pojam “albanski svijet”.

Već godinama se ideologija “srpskoga svijeta” afirmiše s najviših adresa srpske vlade i države, istovremeno ideolozi srpskoga svijeta najtvrđi su zagovornici OB-a te baš zato građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova s velikom zabrinutošću gledaju na taj eksperiment.

Ali Milatović sve to prepišava i izmišlja “albanski svijet” koji niko nikad i nigđe nije upotrijebio niti ga iko u Albaniji, kao što je slučaj sa srpskim vlastima, promoviše kao ideološki koncept i državnu politiku. Zato je neophodno reagovati na ovako podle istupe crnogorskoga predśednika budući da taj nastupa u ime svih nas, želio on to ili ne želio.

Stoga ga i napominjemo da bi i zbog njega bilo korisno da poradi na svojoj frazeologiji, naročito zbog toga što ne predstavlja nikakav NAROD (doslovno je ovako rekao: ” Mislim da je to u posljednje vrijeme politizovano pitanje u CG jer je prezentovano na možda pogrešan način kao srpski svijet ili albanski svijet ali ako to pogledamo kroz oči ekonomije vjerujem da ako inicijativa donosi vrijednost narodu i ekonomiji onda je to pozitivna stvar” ), već Crnu Goru i njene građane.

Siti smo više boraca za narod, a i te konstrukcije pošto u Crnoj Gori ne živi narod već narodi, predśedniče svih građana, kako i sam sebe u javnosti i pred ambasadorima vabiš.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment