Janjić: Snijeg pada da svaka zvijer pokaže svoj trag, očekujem nove parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za Antenu M da je Rezolucija genocida u Srebrenici bila samo povod da se pokaže koji sve problemi postoje na Balkanu.

– Dakle, ona neće niti izazvati nove sukobe, niti će riješiti ove sukobe, ali što bi rekli u poslovici “Snijeg pada da svaka zvijer pokaže svoj trag”, sad su ti tragovi apsolutno jasni. Ono što ja u međuvremenu očekujem to je da će se konfrontiranje po toj liniji nastaviti, ali iza njega stoji taj ključni problem, prvo slabost maltene svih vlada u regiji Zapadnog Balkana, valjda jedino Albanija ima stabilnu strukturu, drugo naravno ta velika kriza koja potresa cijelu Evropu i EU, to je ta raspodjela interesnih sfera koja se odvija na razne načine, ali u ovom našem konkretnom slučaju najvažniji je taj uticaj Rusije – kaže Janjić. 

Janjić objašnjava da Rusija igra igru u kojoj će težiti, da dok god ne dođe do primirja u Ukrajini, da se drži stalno otvorena ideološka politička tenzija.

– S tog stanovištva ne treba očekivati niti poštovanje rezolucije do kraja. Već je Srbija nagovijestila i Dodik da će 11. jula govoriti o svim žrtvama, što naravno nije zabranjeno, ali je pitanje da li će se uopšte spomenuti Srebrenica, ali po meni tema će ostati, promijeniće se. Srebrenica će biti još 11. jula tema. Sad se već otvorilo pitanje da kažemo ko je vjera, a ko je nevjera. To u praktičnom smislu znači da je sada obavezana i Srpska pravosavena crkva, a i Demokratski front da pokažu malo više srpstva – ističe Janjić. 

Janjić ocjenjuje da se u Crnoj Gori neće još dugo moći da se održava lažna i neiskrena kohabitacija između proevroatlantske orjentacije državne politike i stvarnih interesa Moskve.

– Tako da očekujem nove parlamentarne izbore u Crnoj Gori. To je jedini način da se ide ka stabilnijem rješenju – zaključio je Janjić.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment