JBB: Nastavljamo pregovore nakon odluka Ustavnog suda

Izvori Pobjede iz potencijalne većine ukazaju da je bilo dogovoreno da DF-u u Glavnom gradu pripadnu komunalni sektor, Evropi sad finansije, a Demokratama saobraćaj. Međutim, odluka Jakova Milatovića bitno utiče na tok pregovora jer više nema ,,istih igrača u pregovorima, a loše je da potencijalni gubitnik na predsjedničkim izborima polaže pravo na gradonačelničku funkciju“

Potencijalna većina u Podgorici još nije dogovorila funkcije niti potpisala koalicioni sporazum

Potencijalna odbornička većina ni gotovo četiri mjeseca nakon lokalnih izbora u Glavnom gradu još nije dogovorila raspodjelu funkcija niti potpisala koalicioni sporazum.

To su Pobjedi saopštila dva visokopozicionirana izvora iz vrha odborničke većine u Podgorici navodeći da su se stvari promijenile nakon što se kandidat za gradonačelnika ispred „Evrope sad“ Jakov Milatović kandidovao za funkciju predsjednika države iako je obećao građanima da će biti na čelu Podgorice.

– Dvije od četiri političke grupacije koje će tvoriti novu vlast smatraju da je takva okolnost bitno promijenila čitavu situaciju, ali sada ne žele da ,,zatežu“ zbog predsjedničkih izbora. Osim toga, do sada nijesmo uspjeli da dogovorimo sve funkcije i preciznu raspodjelu vlasti – saopštili su izvori Pobjede navodeći da još nije potpisan koalicioni sporazum te da zbog toga ne isključuju mogućnost i novih pregovora o raspodjeli funkcija u Glavnom gradu.

Nositeljka liste Demokratskog fronta na izborima u Podgorici Jelena Borovinić-Bojović Pobjedi je rekla da nema govora o otpočinjanju novih pregovora između tog političkog saveza, „Evrope sad“ i Demokrata za formiranje vlasti u Podgorici, ali je priznala da se nijesu sastajali protekle dvije sedmice.

– Pregovori se nastavljaju tamo gdje su stali. Mi se nijesmo sastajali posljednje dvije sedmice, jer čekamo odluku po ustavnim žalbama. Nakon toga

nastavljamo tamo gdje smo stali – rekla je u izjavi za Pobjedu Jelena Borovinić- Bojović.

Izvori Pobjedi iz potencijalne većine ukazaju da je bilo dogovoreno da DF-u pripadne komunalni sektor, „Evropi sad“ finansije, a Demokratama saobraćaj.

Međutim, kako ukazuju, odluka Jakova Milatovića bitno utiče na tok pregovora jer ,,više nemamo iste igrače u pregovorima, a loše je da potencijalni gubitnik na predsjedničkim izborima polaže pravo na gradonačelničku funkciju“.

Nesuđeni kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović je krajem prošle godine, pozivajući se na nepotpisani dogovor, saopštio da bi Jeleni Borovinić-Bojović pripala funkcija predsjednika Skupštine opštine, a Uri i Demokratama bi pripale funkcije zamjenika gradonačelnika.

Iz Pokreta „Evropa sad“ su još krajem januara najavili da će ,,intenzivirati sve pripremne radnje koje vode ka potpisivanju koalicionog sporazuma o upravljanju Glavnim gradom u naredne četiri godine, kako bi u što skorijem roku preuzeli vlast u Podgorici“.

Na pitanje hoće li kandidatura Jakova Milatovića za predsjednika uzdrmati formiranje vlasti u Podgorici, lider Demokrata Aleksa Bečić je kazao da on ne bi ulazio u nadležnosti lokalnog podgoričkog odbora.

– Mi vodimo računa o nadležnostima i autonomiji lokalnih odbora. Nigdje se nijesam umiješao niti vodio pregovaračke procese. Naši ljudi će kad bude došao momenat nastaviti pregovarački proces koji je zastao u jednom trenutku. Značajan dio elemenata nije usaglašen. Svakako, naš pregovarački tim će i dalje voditi taj proces – kazao je Bečić koji je kritikovao Milatovića zbog odluke da se kandiduje za predsjednika države.

Pokret „Evropa sad“ ima u Glavnom gradu 13 mandata, Demokrate šest mandata, Demokratski front 11 mandata i Ura četiri mandata.
izvor: Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment