Još jedan britanski medij o „Anomaliji“: Andrej Nikolaidis i divlji plamen mržnje

Britanski The New European, koji vode bivši urednik Financial Timesa Leonard Barber i izvršni direktor CNN-a Mark Thompson, objavio je vrlo opširan i pohvalan tekst o Andreju Nikolaidisu i njegovom romanu „Anomalija“ https://www.theneweuropean.co.uk/andrej-nikolaidis-and-the-wild-flame-of-hatred/, koji je nedavno dobio Nagradu Engleskog PEN-a za prevedenu književnost.

U tekstu pod naslovom „Andrej Nikolaidis i divlji plamen mržnje“ autor Charlie Connelly na početku podsjeća na piščevu ratom u Bosni obilježenu mladost. Napominje da je „Anomalija“ Nikolaidisov peti prevedeni roman u Engleskoj i ističe sudske procese i brojne prijetnje, uključujući one ubistvom, kojima je crnogorsi autor bio izložen. Pažnju posvećuje i suđenju po tužbi Emira Kusturice.

Connelly ističe pritisak novih crnogorskih vlasti na slobodu govora i to ilustruje suđenjem Bobanu Batrićeviću i Abazovićevim prijetnjama Miloradu Popoviću. „Ipak“, „piše Connelly, „Nikolaidisova slava i otvoren i precizan govor čine ga najvidljivijom metom proruskih i prosrpskih faktora u Crnoj Gori“.

No istinski okidač za Connellyjev tekst bilo je paljenje Nikolaidisove lutke u Herceg Novom kojem je, piše britanski autor, prisustvovao i visoki funkcioner MUP-a Crne Gore.

Autor The New Europeana citira Nikolaidisov odgovor paliteljima objavljen na CDM-u https://www.cdm.me/kolumne/poslanica-paliteljima/, koji naziva „karakterisrtično stoičkim“.

„No sve to nadsjenjuje englesko izdanje nagradom PEN-a ovjenčanog Nikolaidisovog romana Anomalija“, piše Connelly. I nastavlja: „Iako loš publicitet ne postoji, Anomalija zaslužuje posebno mjesto, kao zapanjujuće imaginativno djelo“.

Connely koristeći superlatove analizira roman i zaključuje: „Stalan i osjetan gnjev zuji ispod mračne komedije u Anomaliji… Nikolaidis piše, a volja da se ignorišu istorijske lekcije stalno je na njegovom nišanu. Anomalija je njegova do sada najelokventnija osuda našeg odbijanja da se suočimo sa prošlošću, da bismno tako unaprijedili budućnost – a to je ono što i dalje očajnički treba Balkanu. Kada je dron koji je nosio zastavu Prirodne Albanije prekinuo fudbalsku utakmicu između Srbije i Albanije u Beogradu, zamalo izazvavši međunarodni incident, Nikolaidis je u The Guardianu napisao da ‘ako iko misli da je Balkan umoran od nacionalističkog ludila, destrukcije i samopotvrđivanja balkanskih stereotipa… znate šta: nismo. Čini se da Balkan uvijek uspijeva da dokaže teoriju da onaj ko se kladi na najgore u čovjeku uvijek pobjeđuje‘. Slika Nikolaidisove lutke u plamenu ne svjedoči da je Balkan u tom smislu napredovao, no u međuvremenu Anomalija stoji kao izuzetno svjedočenje o frustrirajućoj, zamornoj i smrtonosnoj istini”, zaključuje Connelly za The New European.

Nedavno je i britanski The Daily Telegraph, sa tiražom od 320.000 primjeraka, koji online izlazi kao Telegraph, objavio je izuzetno pohvalnu recenziju „Anomalije“, romana Andreja Nikolaidisa.

<<<Britanski Telegraf o Nikolaidisovoj „Anomaliji“: Apokalipsa nikada nije bila ovako divna<<<

Pod naslovom „Apokaliptična kiša krvi nikada nije bila ovako divna“, kritičar Telegrapha Rory McNeilje tada napisao:

„Na kraju čovječanstva, nema nuklearnog holokausta niti eksplozije meteora. Umjesto toga, novogodišnji je dan, dok u okolini usamljene kolibe pada kiša krvi, bojeći planinske vrhove u crveno. U podnožju planina okean je krvi, no na Zemlji gotovo da više nema nikoga ko bi to mogao vidjeti. Gore, visoko u Alpima, muzikologinja proučava drevnu kompoziciju koja bi mogla objasniti tajnu apokalipse, a za kojom je tragala širom Evrope.

Izvor: The Neweuropean

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment