Južna Afrika održava pomorske vježbe sa Rusijom i Kinom

Desetodnevne pomorske vježbe, nazvane Mosi, dešavaju se na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

Južna Afrika započinje desetodnevnu zajedničku pomorsku vježbu sa Rusijom i Kinom, potez koji je podstakao domaće kritike i strahovanja da će vježbe ugroziti važne odnose sa zapadnim partnerima.

“Niijsam siguran da Južna Afrika zaista shvata reakcije koje će izazvati” rekao je Steven Gruzd sa Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose, a analitičari su ovu vježbu ocijenili kao “veoma rizičnu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pomorske vježbe, nazvane Mosi, dešavaju se na godišnjicu početka rata u Ukrajini i odvijaju se u Indijskom okeanu, kod obale Južne Afrike, a Južnoafričke nacionalne odbrambene snage kažu da će učestvovati 350 pripadnika njezinih oružanih snaga.

‘Neutralnost’ južnoafričke vlade

Rusija je najavila da će poslati svoj ratni brod Admiral Gorškov koji nosi hipersonične rakete Cirkon, koje lete devet puta većom brzinom od zvuka i imaju domet od 1.000 kilometara, navodi BBC.

Južnoafrička vlada kaže da ostaje neutralna po pitanju sukoba i da rutinski organizuje slične vježbe sa drugim zemljama, uključujući Francusku i SAD.

Južna Afrika se ranije uzdržala od glasanja u UN-u kojim se osuđuje sukob u Ukrajini i odbila da se pridruži SAD-u i Evropi u uvođenju sankcija Rusiji.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment