KAD PRORADE KOMPLEKSI GUBITNIKA

piše: Perović Vukašin

Za pet vjekova crnogorskog ratovanja protiv Turaka, stvorio se odnos uzajamnog poštovanja. “Zbogom Turci i turski barjaci, sve vam prosto ljudi i junaci!” pjevali su Crnogorci, kada su Turci, poraženi, napuštali Skadar. Đeneral Radomir Vešović je tada uzviknuo: “Crnogorci, odajmo s tri puščana plotuna počast najčasnijem našem neprijatelju, kakvog nikada više nećemo imati!”. Crnogorci su sa Turcima ratovali, pa završlili. 
 U isto vrijeme, u komšiluku, pet vjekova podaništva, sagnute glave i šetanja opanaka, stvorili su kompleks gubitnika. Bez ratova, bez pobjeda, vječito poslušna raja, čekala je svoju šansu. I nije je dočekala. Turci su otišli kući, a da Srbi protiv njih nijesu ratovali. Stvaranjem svetosavlja, pojavio se kompleks nedobijenih ratova. Taj kompleks je zapalio Bosnu. Kad za pet vjekova nijesu mogli, sad pobiti Bošnjake, sve koji su muslimani. Stari, žene, đeca... nema veze, samo da su "Turci". 
  Mislili smo da su i ti ratovi bili, pa završili. Da smo se pomirili, možda čak i oprostili, da smo krenuli naprijed… Ali ne, svetosavski kompleksi se ponovo bude. Priziva se zlo, teror i haos. Vrh svetosavlja prijeti Crnoj Gori kidanjem glava. Huška se narod, prijeti kumovima, rođacima, komšijama… Opet su tu nenaučene lekcije iz prošlosti, kompleksi izgubljenih bitaka i robovanja. Mora sve iz početka, vratiti se na Kosovo, Obilići, Kraljevići, poraz pretvoriti u pobjedu.  
  Znao je Đeneral Vešović da Crnu Goru čekaju neki drugačiji neprijatelji. Neprijatelj koji se bori lažima, podmetanjima, kupovinom lakomih i varanjem plahih. Koji za tuđe interese, oće da je unište iznutra. Koji sa kompleksima tuđih izgubljenih bitaka, “ratuju” protiv svoje države. 
   Joanikije bi da siječe glave. Crkva Srbije je u njega usadila komplekse poraza na Kosovu i pet vjekova robovanja. Đavolisala ga trajno i nepopravljivo. Zato gubitnici ne razumiju junake. Tu se dijeli Crna Gora. Junački ili kukavički, slobodarski ili sluganski, čojski ili nesojski, ogromna je razlika. I nikada na to neće uticati procenti, broj poslanika ili neprincipijelne koalicije. Dok je i jednoga Crnogorca, ne možemo i nećemo biti isto.
Podijeli:

Related posts

Leave a Comment