Kako je Amerika rasrbljavala Crnu Goru

CDM: Ljubomir Filipović

Amerika i NATO. Meka moć. Holivud, koji je u Ukrajini i Crnoj Gori etničkim inžinjeringom stvorio novi jezik, novo ime jezika i novi identitet. Sve u posljednjih dvadeset godina. “Naučni skup” sada ugašenog pro-ruskog Fonda strateške kulture u Beogradu. Godina je 2015. i mladi profesor Univerziteta Crne Gore, predsjednik Matice Srpske i osnivač portala IN4S, odlazi iz Crne Gore u Beograd, da na naučnoj konferenciji priča o mekoj moći. Prezentuje svoj policy paper, “Analiza vektora meke moći u Crnoj Gori. Pregled i perspektive”, u kom prepoznaje potencijal sinergije rusko-srpskog djelovanja u Crnoj Gori, i predlaže načine za saradnju. Strateški. Tada još uvijek docent doktor Vladimir Božović (od 2021. rektor univerziteta), koji je kao mladi Srbin, pritom negator crnogorske nacije, u “NDH Crnoj Gori” stekao zvanje univerzitetskog profesora, na skupu je dočekan kao gost iz “srpske Crne Gore”.

Na snimku prezentacije, koji je još uvijek dostupan na youtube-u, Božović započinje svoje izalaganje akademski skromno, nesiguran da on može obraditi tako jednu ambicioznu temu. A onda nastavlja i sa gestikulacijom koja ne može sakriti mržnju (2:20 pomenutog snimka) govori o tome kako su u Ukrajini i Crnoj Gori “inžinjeri identiteta” učinili da se “potomci obračunavaju sa precima”. Govori da se to radi i kroz (tada još nepriznatu) Pravoslavnu crkvu Ukrajine i Crnogorsku pravoslavnu ckrvu, koje naziva “pseudoreligijskim organizacijama, sponzorisanim sa Zapada, maskiranim u formi pravoslavlja”. Divan početak za jedan akademski članak, koji se temom bavi bez pristrasnosti i sa naučnom ekvidistancom prema predmetu analize.

Moderno protiv tradicionalističkog, proameričko protiv proruskog, srpski protiv novocrnogorskog nacionalnog osjećaja. Tako današnji rektor univerziteta Crne Gore vidi inkarnacije podjela u Crnoj Gori. Tako ih predstavlja ruskoj akademskoj publici prisutnoj na forumu, i posebno ističe ove podjele, preporučujući ih na pažnju “eventualnom strateškom razvoju ruskih vektora  meke moći u Crnoj Gori”.

Božović u svojoj studiji, ili analizi whatever, prepoznaje prostor za sinergiju djelovanja srpske i ruske države, jer se “srpska i proruska društvena svijest” u Crnoj Gori potpuno poklapaju. “Potencijal srpske kulture je ogroman”, ide dalje Božović, predlažući da ruski uticaj odjene srpsko ruho, jer je, sa žaljenjem konstatuje Božović, isti sveden na uticaj klasične ruske književnosti. On vidi potencijal u novim marketinškim i komunikacionim konceptima, i dalje navodi kao dobar primjer portal IN4S, čiji je jedan od osnivača.

Profesor (od 2021. rektor) Božović, žali što Rusija ne vidi potencijal u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i daje prijedlog da se u danima koji dolaze, posebna pažnja obrati na “otimanje imovine crkve od strane Đukanovićevog režima”.

Sa ove distance, ovaj tekst se slobodno može uzeti kao mapa puta, i strateški pravac djelovanja koje će u narednih pet godina preuzeti institucije srpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Pored IN4S-a, ekipa oko Božovića počinje da djeluje i na društvenim mrežama, koristeći se trolovima i botovima koji siju mržnju, i sve kulminira seljenjem protestnog pokreta iz digitalnog u fizički svijet tokom protesta litija u Crnoj Gori. Za svoju ulogu u osmišljavanju i realizaciji crnogorske revolucije, mladi profesor Božović odmah nakon promjena, političkom odlukom biva izabran za rektora crnogorskog univerziteta. Monopolističke i najveće i jedine državne visokoškolske ustanove u zemlji.

Čovjek koji je osmislio trajektoriju ruskog spoljnog malignog uticaja u Crnoj Gori, savjetovao Rusima da koriste srpski nacionalizam i Srpsku pravoslavnu crkvu za podgrijavanje identitetske politike u Crnoj Gori, vabeći ih zajedničkim  antiamerikanizmom i antizapadnjaštvom, danas je čest gost prijemima u američkoj ambasadi  i partner francuske ambasade u kreiranju centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori. A da ni za jotu nije promjenio svoje stavove. Ovo nije čovjek koji ne poznaje Ameriku, i koga će PR officer američke ambasade sa par prijema i studijskih putovanja ubijediti u dobre namjere SAD-a. Ovo je čovjek koji je živio i studirao u Americi. Podilaženjem srpskom nacionalizmu i agresivnom ponašanju srpskih nacionalista, njihova se ljubav neće kupiti. Samo će se izgubiti povjerenje ljudi koji dijele i baštine transatlantske vrijednosti.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment