Kako je Podgoričanka obmanula javnost: Predstavljala se kao sportska psihološkinja FK Barselona, ali to nije sve

Fakenews

Podgoričanka Saša Sredanović stekla je veliku popularnost: već mjesecima se, u ulozi sportske psihološkinje, pojavljuje u desetinama medija (Crna Gora, Srbija…), đe govori o sportu, sportistima i sportskoj psihologiji, a najviše o sebi. Da su podaci iz njene biografije tačni, medijski publicitet koji je stekla bio bi sasvim opravdan, jer Sredanović sebe predstavlja kao sportsku psihološkinju FK Barselona, odnosno Barselonine akademije La Masije, s prethodnim radnim iskustvom u klubovima Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Real Betis. Iz svih ovih klubova je, međutim, Tragaču stigao negativan odgovor na upit o saradnji sa Sašom Sredanović, piše FakeNews Tragač.

Tu nije kraj: Saša Sredanović tvrdi da je završila specijalističke studije sportske psihologije na Univerzitetu u Mastrihtu. Riječ je o specijalističkim studijama koje ne postoje, niti su ikada postojale. Na molbu FakeNews Tragača da razgovaraju sa Sredanović o navodima iz njene biografije najprije su, navodi taj portal, dobili prijetnje tužbom od njene PR menadžerke, a potom je toj redakciji stigla i opomena pred tužbu od „Advokatske kancelarije Zejaković” s logom Advokatske komore Beograda (AKB). Ta kancelarija ne postoji, a zloupotreba logoa prijavljena je AKB.

U tekstu koji slijedi FakeNews Tragač predstaviće “sve podatke iz biografije Saše Sredanović koji su zvanično demantovani ili su dokazano nemogući / nevjerodostojni”.

U medijima Saša Sredanović predstavlja sebe kao sportsku psihološkinju koja je diplomirala kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, a zatim specijalizirala sportsku psihologiju na istom univerzitetu. Napominje da govori sedam jezika, da je sportska psihološkinja za cijeli tim, ali da su je u klubu profilisali kao psihologa za napad.

Navodi da je u početku radila za manje klubove u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, a da je onda došla u Olimpiju iz Ljubljane. Potom je, kaže, otišla u Španiju, gdje je radila za Atletik Bilbao, pa za Real Betis, da bi je zatim nakon transfera dovela Barselona, odnosno njena akademija La Masija. Na svom verifikovanom Instagram nalogu Saša Sredanović tvrdi da je (obratiti pažnju!) „Head Sport psihologyist”.

Često pominje kako blisko sarađuje sa trenerima i fudbalskim zvijezdama. Tako, na primjer, navodi da je ona zaslužna što je Injaki Vilijams pomjeren sa špica na krilo, dok sa Hoakinom Sančezom redovno pije kafe i toliko su bliski da je „on njoj psiholog”. Medijima je ispričala i sljedeću anegdotu: trener i legenda Barselone Ćavi zadirkivao je poljskog napadača Roberta Levandovskog, rekavši mu kako se u Poljskoj više pisalo da će Saša Sredanović doći u Barselonu nego on.

Kaže da 15 godina radi ovaj posao, a da je u žižu medijske pažnje došla tako što je prije par godina odlučila da napravi seminar sportske psihologije u Hotelu In.

Koliko su vjerodostojne tvrdnje Saše Sredanović? Anegdote, svakako, navodi FakeNews Tragač nisu bili u prilici da provjere, ali ključne elemente biografije jesu. Idemo redom.

Prethodna analiza

FakeNews Tragač je sredinom decembra 2022. godine istraživao da li je Srbija „jedina evropska reprezentacija na Mundijalu u Kataru koja je otputovala bez psihologa”. FakeNews Tragač kontaktirao je sa medijskim predstavnicima evropskih selekcija i u pet od sedam pristiglih odgovora dobili su potvrdu da ekipa nema nijednog psihologa u stručnom timu.

Lažna informacija potekla je upravo od Saše Sredanović, iz njenog intervjua za Radio-televiziju Srbije. Tada su, navode, pokušali da provjere još jednu informaciju iz teksta javnog servisa: da se Sredanović nalazi „na zvaničnoj listi najplaćenijih trenera u elitnoj španskoj fudbalskoj LaLigi”. Nisu, navodi portal FakeNews Tragač, pronašli takvu listu, pa su odlučili da se fokusiraju na druge podatke iz biografije, ali ponovo bezuspješno – o Sredanović nije bilo nijedne vesti ili informacije na internet prezentacijama klubova u kojima je navodno radila. Odlučili su da im se obrate.

Odgovori klubova

U upitima koje je FakeNews Tragač poslao Olimpiji, Atletik Bilbau, Real Betisu i Barseloni referisali su na navode Saše Sredanović o angažmanu u tim klubovima. Pristigla su sva četiri odgovora i sva četiri su negativna.

Saša Sredanović navodi da je potpisala ugovor s ljubljanskom Olimpijom i da je tamo provela dvije i po godine. Iz tog kluba za Tragač odgovaraju da, prema njihovim evidencijama, osoba pod tim imenom nikada nije potpisala nijedan ugovor s klubom.

Iz FK Atletik Bilbao stigao im je odgovor da su se raspitivali o Saši Sredanović među stručnjacima iz medicinskog departmana tog kluba i da se niko od njih ne sjeća saradnje sa osobom pod imenom Saša Sredanović. Na upit o angažmanu Saše Sredanović stigao im je negativan odgovor i iz Real Betisa.

Iz Barselone – đe je Sredanović navodno trenutno angažovana – veoma brzo su im odgovorili da „niko pod ovim imenom (Saša Sredanović prim. aut) ne radi u La Masiji”. U daljoj komunikaciji poslali su Kemiju Terezu Oliveri, Barseloninom službeniku za medije, i link ka Instagram profilu Sredanović, đe u opisu stoje informacije o angažmanu u Barseloni / La Masiji. Stigao je identičan odgovor: ne, ta osoba ne radi u La Masiji.

Fakultet i misteriozna specijalizacija

U medijima Sredanović ističe da je završila kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, a da se zatim specijalizovala u oblasti sporta na istom fakultetu.

Zbog „Evropskih smjernica za privatnost” nije moguće dobiti zvanične potvrde o statusu studenata i diplomaca na Mastrihtu, ali postoji nekoliko nemogućih i neutemeljenih tvrdnji u informacijama o školovanju Saše Sredanović.

Prvo, piše FakeNews Tragač, na Linkedin profilu Saše Sredanović navodi se da je diplomirala na „Maastriht University of clinical psychology“, a takva institucija ne postoji. Na Univerzitetu u Mastrihtu nude se osnovne studije psihologije na engleskom i holandskom jeziku.

Drugo, na zvaničnom sajtu ovog univerziteta ne postoje informacije o osnovnim, master ili specijalističkim studijama sportske psihologije. FakeNews Tragač poslao je upit profesoru Gilu ten Horu, koordinatoru jedinog predmeta posvećenog sportskoj psihologiji na Univerzitetu u Mastrihtu, a on im je potvrdio da specijalizacija koju Saša Sredanović navodi – ne postoji, niti mu je poznato da je u tom gradu, u nekoj drugoj obrazovnoj instituciji, moguće specijalizovati se za sportsku psihologiju. Trenutno čak ni predmet „Sport & Exercise Psychology”, na kom je Ten Hor bio koordinator, više nije aktivan.

Treće, u razgovoru za Sputnik u emisiji „Miljanov korner” Sredanović objašnjava kako je, da bi prijavila diplomski ispit, morala imati 3.600 sati rada sa sportistima. Ukoliko bismo ovaj broj podijelili sa osam radnih sati dnevno, dobijamo 450 dana rada. Ovo je neuobičajeno visok zahtjev za studenta osnovnih studija, posebno kada se sagleda u kontekstu zahtjeva koji su, na primjer, potrebni za sticanje Evropskog sertifikata za psihoterapiju, za šta je dovoljno ukupno 3.200 sati teorijskog i praktičnog rada.

Odbijanje komunikacije: „Prijateljski savjet, ne izbačaj ništa”

Nakon što je Barselona u odgovoru za Tragač demantovala da Saša Sredanović radi kao sportska psihološkinja u La Masiji, obratili su se Saši Sredanović u pokušaju da čuju njenu stranu, odnosno “dobijemo bilo kakav dokaz da radi u ovom klubu”.

Odgovor je FakeNews Tragač, umjesto od nje, dobio od Seke Sredanović, koja se predstavlja kao Sašina PR menadžerka. Isprva im je odgovoreno da je „Saša u velikoj gužvi i problemima”, a zatim da po ugovoru ne može da daje izjave za ovu sezonu. Kada su pokušali da njenoj PR objasne povod istraživanja, već u drugoj rečenici pomenula je tužbu: „Ne bi ti išla od nas tužba, već od nadležnih. Prijateljski savjet, ne izbačaj ništa”, pisalo je u odgovoru.

Na posljednji pokušaj FakeNews Tragač da dobije bilo kakav dokaz rečeno im je da bi „morali da znamo ko je Saša Sredanović” i da ona „nije u obavezi da bilo šta dokazuje”, a dobili su i savjet: „Moj savjet, bavite se svojim poslom koji odlično obavljate, Sašu Sredanović ostavite po strani, da ne bude da Vas nisam upozorila”, napisala je PR Seka Sredanović.

Upozorenje nepostojećeg advokata

Nedugo nakon gore pomenute prepiske, na mejl glavnog i odgovornog urednika, pomoćnika urednika, kao i menadžerke programa FakeNews Tragača stigla je opomena pred tužbu koju je „po nalogu našeg klijenta Saše Sredanović” uputio izvjesni advokat Miloš Zejaković iz, kako se navodi, „Advokatske kancelarije Zejaković”.

U opomeni se upućuje „posebna nota” novinaru koji je stupio u kontakt sa PR Sekom Sredanović i stoji da je to opomena pred „pokretanje postupka međunarodne tužbe – po predmetu uvrede, klevete, iznošenja neistina, povrede privatnosti, časti, morala”.

Dokument koji je FakeNews Tragaču dostavljen putem mejla sadrži logo Advokatske komore Beograda, kao i informacije da se Advokatska kancelarija Zejaković nalazi u Takovskoj 46 u Beogradu. Pokušali su da pronađu kancelariju i advokata uz pomoć Gugl pretrage – nisu uspjeli. Bili su, navodi taj medij, i na adresi Takovska 46, a u zgradi na toj lokaciji nisu pronašli nijednu advokatsku kancelariju, niti tablu s imenom kancelarije koja bi na takvom mjestu morala da bude jasno istaknuta. Jedna od stanarki Takovske 46 rekla im je da ne zna ni za kakvu advokatsku kancelariju u tom kompleksu.

Budući da „Advokatsku kancelariju Zejaković”, navodi FakeNews Tragač, nisu mogli da pronađu u registru Advokatske komore Beograda, obratili su se AKB, gdje su im potvrdili da advokat pod imenom Miloš Zejaković ne postoji u njihovoj evidenciji, kao i da u Takovskoj 46 nema registrovanih advokatskih kancelarija. Takođe, zatražili su da im proslijede opomenu koju su dobili kako bi istražili potencijalni slučaj lažnog predstavljanja.

Na mejl s kojeg su dobili opomenu poslali su upit, zatraživši sken o upisu u advokatsku komoru. Do dana zaključivanja ovog teksta (24.01.2023.) na njega nisu dobili odgovor.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment