Kako to: 80 odsto građana je za članstvo u EU, ali 41 procenat misli da ona nameće – devijantno ponašanje

Svježija ispitivanja javnog mnjenja govore kako je podrška ulasku Crne Gore u Evropsku uniju uglavnom na niovu od oko 80 odsto, no ono posljednje otkriva kako zapravo više od 40 odsto građana smatra da EU i Zapad – nameću devijantno ponašanje

Znatan dio građana podložan teorijama zavjere, većina misli da je homoseksualnost bolest

Primjera radi, istraživanje agencije DeFacto s kraja prošle godine rezultiralo je podatkom da bi 80 odsto građana, u slučaju održavanja referenduma, podržalo pristupanje Crne Gore EU. Tim se podacima, uostalom, često vole pohvaliti i crnogorski političari.

No, brojke koje će svi manje rado pominjati, donijelo je najnovije istraživanje CDT-a i Damara, koje nesumnjivo govori da u Crnoj Gori i dalje postoje izraženi antizapadni stavovi.

Znatan procenat i dalje čvrsto pri antizapadnom i proruskom narativu

Da je tako, najbolje će podatak da čak 41 procenat ispitanika smatra kako EU i Zapad iskrivljuju tradiciju i nameću devijantno ponašanje.

Iako treba uzeti u obzir moguća odstupanja, pa i činjenicu da su različitim ispitivanjima obuhvaćeni ne baš identični uzorci, dolazi se do prilično neobične spoznaje – oko 20 odsto onih koji bi podržali pristupanje EU istovremeno smatraju kako ona nameće devijantno ponašanje.

Nije to sve – 39 odsto ispitanika obuhvaćenim istraživanjem CDT i Damara vjeruje da Zapad promoviše pedofiliju, dok svega 34 procenta smatraju da to nije tačno.

Očekivano, visok je procenat ispitanika koji u potpunosti vjeruju u Rusiju kao “zaštitnicu Slovena i pravoslavlja” (34 odsto).

Najporazniji stavovi o homoseksualnosti

Naročito porazni podaci odnose se na LGBT populaciju.

Zvuči nevjerovatno, no čak 51 odsto ispitanika smatra da je homoseksualnost – bolest. Tek 22 procenta ispitanika nije saglasno sa tom tvrdnjom.

Isto tako, samo 22 odsto ispitanika misli da homoseksualnost ne ugrožava tradicionalnu porodicu, spram 53 odsto koji vjeruju da ugrožava.

Plodno tlo za dezinformacije

Njih 34 procenta vjeruje da svijetom vlada – gej lobi. Još je više onih koji misle da je pandemija koronavirusa izmišljena (38 procenata).

Sa druge strane, svaki treći ispitanik i dalje misli da vakcine protiv koronavirusa izazivaju bolest i smrt.

Ispitivanje je sprovedeno prošlog mjeseca na uzorku od 1.000 ispitanika.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment