Katnić: “Srpska i ruska duboka država su htjele da me smijene i ubiju”

“Kao GST sam bio na meti određenih struktura zbog procesa pokušaja terorizma. One su bile riješene da me nekoliko puta smijene. Ne pridružujem se krivičnom gonjenju i nemam ništa protiv ljudi koji se nalaze na optuženičkoj klupi. Oni su u sve ovo upeletni i vjerovatno su im ponuđeni neki benefiti vezano za izdržavanje zatvorske kazne i tako dalje”, kazao je bivši specijalni državni tužilac Milivoje Katnić na suđenju grupi “škaljarca” Stefana Đukića za pokušaj likvidacije njega, njegovog zamjenika Saše Čađenovića, bivše sutkinje Biljane Uskoković i agenta ANB Petra Lazovića.

On je, precizirajući koje su to struje koje su htjele da ga smijene da bi doveli nekog ko im više ide u prilog, kazao da se radi o srpskoj u ruskoj dubokoj državi, ali i odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću.

“Srpska i ruska duboka država i odlazeći premijer Abazović, a ovi drugi kao što je kriminalna organizacija Stefana Đukića i Emila Tuzovića su samo flasteri koji su se prilijepljeni na planove ranije pomenutih”, dodao je Katnić.

On smatra da su srpska i ruska duboka država prema Abazoviću poslale zahtjev bez detaljnog obrazloženja da ga uklone sa funkcije GST.

“I u tom djelu se interesi srpske i ruske duboke države i Abazovića poklapaju. Ja nisam želio da ispadnem žrtva kao što su neki mediji pisali”, dodao je Katnić.

On je naveo odgovarajući na pitanje advokata Damira Lekića da je kriminalna organizacija formirana radi likvidacija i da su skupljali novac od donatora među kojima su bili i oni koji su htjeli da ga uklone.

“Trebalo mu je milion eura da bi nas ukinuli kao SDT i da nas zamjeni novim tužiocima, na koje će se uticati mitom”, kazao je Katnić.

Na pitanje advokata Nikole Tomkovića Katnić je potvrdio da je imao policijsko obezbjeđenje i pojasnio da je smisao ukidanja SDT bio i to da ostane bez obezbjeđenja.

“Vjerovali su da ću 18. ostati bez objezbjeđenja, a da me 20. ili 21. kopaju”, kazao je Katnić.

On nije precizirao broj osoba koje su ga obezbjeđivale, navodeći da je taj broj bio dovoljan.

Kazao je da kada je vidio da se u SKY ECC komunikaciji pominje njegova likvidacija, slučaj je prepustio kolegi Miroslavu Turkoviću.

“Mi smo znali za aktivnosti ove grupe, a na to su nas upozorili iz Europola zbog sudije Biljane Uskoković. Međutim iz Europola nam nisu rekli da i nas planiraju da ubiju”, kazao je Katnić pojašnjavajući da Europol podatke dostavlja parcijalno.

Sud je zabranio da odgovori na pitanje advokata Darka Dragovića da li su tužioci koji su ga zamijenili podlegli uticaju i mitu. 

Odgovarajući na pitanje advokata Nikole Martinovića je podsjetio da je nudio svoju ostavku ali da ostanu tadašnje strukture SDT i SPO koje je formirao. 

“Međutim, oni to nisu htjeli jer im je cilj bio eleminisati strukture koje su stale na put kriminalu, švercu, likvidaciji… Smatram da je cilj ove kriminalne organizacije kao i svake druge bio da se uruši atruktura koju sam kao GST stvorio u SDT i policiji, čime bi njima bilo olakšano djelovanje. Mi smo prepolovili kavački klan. I prije SKY smo primjenjivali i imali saradničku mrežu od koje smo dobijali podatke”, kazao je on.

Petar Lazović, agent ANB koji je bio raspoređen na zadatke u SPO, kazao je da se ne pridružuje krivičnom gonjenju osumnjičenih.

“Što se tiče lica koja sjede iza mene, nikada nisam imao prijetnje. Ne osjećam se ugroženo i što se mene lično tiče posle ovoga mogu da idu porodicama kući. Ova lica ne poznajem i ne pridružujem se krivično-pravnom gonjenju i ne postavljam imovinsko pravni zahtjev”, kazao je Lazović.

Krivično-pravnom gonjenju nije se pridružio ni specijalni tužilac Saša Čađenović. 

Mportal

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment