Ko su profesionalni “nedavači Kosova” i što bi radili kad bi Srbija riješila to pitanje?

S obzirom na to da je počela priprema javnosti za promjenu politike prema Kosovu, posebno uoči śednice Narodne skupštine o toj temi, bilo je očekivano da ce se pojaviti u javnosti na organizovan način, zastupnici te politike. Oni se boje gubitka svoje uloge u društvenom životu, jer na temi neriješenog kosovskog problema izgrađene su čitave političke karijere – kaže psoholog Žarko Korać.

Komentarišući nedavno predstavljen Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije kojim se od nadležnih državnih organa traži da „u cjelosti i bez odlaganja“ odbače takozvani njemačko-francuski plan za Kosovo, sagovornik Danasa kaže da „kada ne bi bilo te teme, mnogi od njih ne bi znali šoa uopšte da kažu”.

– Kosovo im je bila vrsta političke “legitimacije” – da su prave patriote, borci za “narodnu stvar”, potomci kosovskih junaka, hrabri i odvažni, vječno na “braniku otadžbine”. Jednom će neko morati da napravi analizu tog posebnog jezika, đe su ti uglavnom profesionalni “nedavači Kosova” vazda koristili iste političke fraze, da bi stalno imali mjesto u medijima i doslovno medijski terorisali svakoga ko bi se usudio da se založi za racionalan govor o Kosovu – objašnjava Korać.

Ko su profesionalni “nedavači Kosova” i šta bi radili kada bi Srbija rešila to pitanje? 2
Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Podśetimo, u pomenutom proglasu na koji potpis stavilo više od 200 javnih ličnosti i političara, piše da se „zapadnim ultimatumom traži naše konačno odricanje od Kosova i Metohije“.

„Proglas smo pokrenuli ne više za odbranu, nego za spas Kosova i Metohije. Suština tog plana je da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo. Predśednik Aleksandar Vučić se, za sada samo usmeno, obavezao da će prihvatiti dokument kojim Srbija priznaje takozvano Kosovo“, rekao je jedan od potpisnika proglasa, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka i predstavnik Pokreta za odbranu Kosova, Časlav Koprivica.

Ocijenio je da je „od suštinske važnosti za opstanak Srbije“ da vlast odbači ponuđeni dokument i dodao da od danas i građani mogu onlajn da podrže proglas.

Ko je i zašto izmislio podrugljive a besmislene termine tipa “drugosrbijanac”?

– Stigli smo do tačke da penzionisani general Lazarević, po izlasku iz zatvora zbog počinjenog ratnog zločina na Kosovu, ide od televizije do televizije objašnjavajući da smo “pobijedili na Kosovu”! “Nedavači Kosova” su relativno dobro organizovana grupa koja se naravno boji da bi eventualnim političkim rješenjem problema Kosova oni izgubili svoje političke sinekure, univerzitetske karijere i finansijere svojih opskurnih časopisa – kaže Žarko Korać.

Oni su i izmislili svoje podrugljive a besmislene termine tipa “drugosrbijanac”, dodaje on, da bi istakli svoj uzvišeni položaj u srpskom društvu.

Ko su profesionalni “nedavači Kosova” i šta bi radili kada bi Srbija rešila to pitanje? 3
foto Miroslav Dragojević

– Srbija vekovima nema aristokratiju, sem dvije knjaževske/kraljevske porodice, ova grupa doslovno misli da je neka vrsta bogomdanih čuvara otadžbine. Njihov nemoral je monumentalan. Oni odlično znaju što je Kumanovski sporazum, a većina nikada ni nije bila na Kosovu. I znaju da Srbiju kao državu nijerešen problem Kosova neprekidno koči u demokratskom razvoju. Ali njih zapravo Srbija i ne interesuje, već samo vlastite karijere – napominje Korać.

Kako dodaje, kao rusalke koje u transu izgovaraju nerazumljive riječi, oni već dvadeset godina mantaju našu javnost i drže je u strahu od promjena.

Inače, među potpisnicima ovog desničarskog i nacionalističkog proglasa nalaze se i akademici Danilo Basta, Kosta Čavoški i Matija Bećković, pozorišni reditelj Nikola Pejaković Kolja, glumac Viktor Savić, kao i predśednik Dveri Boško Obradović, predśednik Novog DSS Miloš Jovanović, predśednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski i predśednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović.

Istovremeno, grupa intelektualaca, javnih ličnosti predstaviće u četvrtak, uoči održavanja śednice Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj će predśednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarati na pitanja poslanika – apel o prihvatanju evropskog rješenja za Kosovo.

Može li Srbija da od gubitnika u ratu postane dobitnik u miru?

– Nasuprot nacionalistima, ljudi koji traže racionalno i moguće rješenje problema Kosova su u velikoj manjini. Posebno posljednjih godina. To da su riješili da izađu kao grupa u javnost, pokazuje da su svjesni da se Srbija nalazi pred jednom od krupnih političkih odluka koja će definisati njenu neposrednu budućnost – ističe Žarko Korać.

Prema njegovim riječima, često citirana a inače netačna izjava Dobrice Ćosića da su Srbi “dobitnici u ratu a gubitnici u miru”, možda će se transformisati u izjavu “gubitnici u ratu a dobitnici u miru”.

– Samo države koje umiju da pogledaju u oči svojih istorijskih poraza, imaju stvarnu budućnost – zaključuje naš sagovornik.

Danas.rs

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment