Ko treba da kuka i leleče

Piše: Vukašin Perović
Kad pučina grdna u Crnoj Gori brani tuđe interese, onda je tu odsutstvo svega. Tu nema patriotizma, kulture, stida, logike, istine i istorije. Tako da nam njihov performans uopšte nije jasan. Na koje Turke misle? Mi smo se davno sa Turcima pomirili. Možda su to neki tuđi kompleksi. Ali Turci su u Srbiji bili gospodari, što bi oni tamo kukali. Što o tome kaže istorija?
Turcima je u Srbiji bilo baš komotno. Vladali, šepurili se, skupljali harač, bahatili se, pušili čibuke i uživali u kućnim posjetama. Kad ih Srbi iznerviraju, priprijete im i ukinu im crkvu, kao 1766-e. Kad dobro slušaju, vrate im crkvu i odrede im zastavu, kao 1834-e. Baš im je bilo super, sve po meraku. A kad im je u Srbiji bila viša dara no mjera, pokupili su se i pošli kući.
Pa ko je onda kukao i lelekao? Možda su kukali roditelji, sestre i žene kukavica. E tu je bilo razloga da suza suzu stiže. Možda su kukali i lelekali zbog sramotnog ropstva od pet vjekova. Možda jadni roditelji onih stotina hiljada Srba, koji 1914-e pobjegoše za Grčku, a nejač i stare ostaviše na milost i nemilost neprijatelju. Možda su skrhani od bola kukali i lelekali roditelji strijeljane đece u Kragujevcu, a od sramote roditelji onih koji su pomagali Njemcima u zločinu. Možda kukaju roditelji, čiji su sinovi kroz snajper tri godine gledali sarajevsku đecu. Možda kuka i leleče rodbina srebreničkih dželata. Možda rodbina onih, koji ponovo siju zlu krv na Balkanu.
A da li danas neko u Crnoj Gori treba da kuka i leleče? Na Njegoševoj sahrani njegova majka je rekla:„Trebaju da plaču majke koje rađaju izdajnike i pogani ljudske, a ne ja.” To je odgovor. Treba da leleču, kukaju i čupaju kose, roditelji onih koji jurišaju na crnogorsku zastavu, himnu, jezik, crkvu i istoriju, na svoju Crnu Goru. Roditelji onih koji bježe kad zagusti. Roditelji koji su okiđenonoga obraza, jer su im đecu nagovorili ili platili, da im neka tuđa država bude milija no svoja.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment