“Konstitutivna sjednica ne spada u redovna i vanredna zasijedanja” 

Skupština CG: Prvo izbor predsjednika pa onda redovna ili vanredna sjednica 

Povodom polemike u javnosti, a u vezi sa održavanjem konstitutivnem sjednice Skupštine, oglasili su se iz službe te institucije, rekavši da konstitutivna sjednica Skupštine ne spada u redovna i vanredna zasijedanja.

Za to su naveli nekoliko razloga:

“Prvo, članom 88 Ustava Crne Gore propisano je da “prvu sjednicu novoizabranog sastava Skupštine saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva i održava se najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora”. Ustavotovorac priznaje da se konstitutivna sjednica ne može podvesti ni pod redovnim, niti pod vanrednim zasijedanjem iz prostog razloga što Skupština može raditi na redovnim i vanrednim zasijedanjima tek kada ista bude konstituisana, odnosno kada izabere predsjednika Skupštine, kao jedinog ovlašćenog lica koji može sazvati sjednicu na redovno ili pak vanredno zasijedanje, bez obzira na subjekat koji upućuje zahtjev za vanrednim zasijedanjem”, piše u saopštenju, prenosi RTCG.

Drugo, hipotetički se, kažu, moglo desiti da se konačni rezultati izbora proglase u vrijeme vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore, a imajući u vidu gore navedenu odredbu Ustava Crne Gore jasno je da istu saziva predsjednik Skupštine Crne Gore na osnovu ustavnih ovlašćenja, a ne na osnovu zahtjeva predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje trećine ukupnog broja poslanika.

“Stoga, i Ustav Crne Gore jasno utvrđuje da se konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore ne može podvesti pod redovnim ili vanrednim zasijedanjem, jer poziva predsjednika da sazove Konstitutivnu sjednicu najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, bez ozbira na period objavljivanja rezultata”, pojašnjavaju iz Skupštine.

Kao treću tvrdnju oni navode da redosljed radnji propisanih Ustavom Crne Gore jasno pokazuje da se tek nakon konstituisanja Skupštine prelazi na Ustavom propisan rad redovnih i vanrednih zasiejdanja.

“Četvrto, konstituitivna sjednica Skupštine nije ni prva sjednica redovnog, niti je prva sjednica vanrednog zasijedanja, već sjednica na kojoj se konstituiše Skupština, koja tek nakon toga može raditi u redovnim i vanrednim zasijedanjima. Peto, u Skupštini Crne Gore već imamo ustanovljeno praksu u kojoj se konstitutivna sjednica saziva u jednom, a završava u periodu dok traje drugo zasijedanje.
Na kraju, konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore okončava se iscrpljivanjem onih tačaka dnevnog reda (konstitutivne sjednice), koja omogućavaju rad Skupštine propisan Ustavom Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment