Kovač pravio i postavljao eksplozivnu napravu za ubistvo koje je planirao Mijanović

Do ubistva nije došlo jer je baterija koju je Kovač koristio na komponentama eksplozivne naprave bila neispravna, pa ju je uklonio sa automobila. Nakon toga Kovač prolazi obuku u Livnu, gdje su ga naučili kako se satavljaju i upotrebljavaju eksplozivne naprave, pokazuju SKY ECC komunikacije pripadnika OKG „Škaljari“

Stefan Kovač, kojem se ponovo sudi za pokušaj ubistva Dejana Kašćelana, zvanog „Komarac“, u Beču 2020. godine, jedan je od korisnika SKY ECC aplikacije kojeg su analitičari najlakše identifikovali i povezali sa šifrom 94C9F2 i nadimkom „Cetas“, pod kojima je bio registrovan. Kovač je u mnogim komunikacijama preko kriptovanog telefona slao svoje fotografije, ali i eksplozivne naprave koje je pravio za potrebe kriminalne organizacije Rista Mijanovića, jednog od vodećih ljudi organizovane kriminalne grupe „Škaljari“.

Kovaču je osmoga maja ukinut pritvor nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom se osuđen na tri godine zatvora jer je kao pripadnik kriminalne organizacije, po nalogu organizatora sa pseudonimom „Džon Goti“ na SKY ECC aplikaciji, trebalo u Beču da likvidira Dejana Kašćelana.

Kovač tvrdi da je nakon hapšenja bio žrtva policijske torture, te da se upravo on nalazi na fotografijama koje su nedavno objavljene u crnogorskim medijima. On tvrdi da su policijski službenici sprovodili torturu nad njim na dan kada je uhapšen zbog ilegalnog prelaska granice, od 11 ujutru do ponoći, te da je šifru svog kriptovanog telefona, na kom je bila instalirana SKY ECC aplikacija, dao pod prinudom.

Međutim, i u materijalu koji je crnogorskim institucijama dostavljen iz Europola, takođe se nalaze prepiske Stefana Kovača. Iz istog materijala se vidi ko je „Džon Goti“, kojeg Specijalno državno tužilaštvo označava kao organizatora grupe koja je u Beču pokušala da ubije Dejana Kašćelana, a kojoj prema optužnici pripada i Kovač. Nadimak „Džon Goti“ i „Džon“ na SKY ECC aplikaciji koristio je Cetinjanin Risto Mijanović, uz šifru B40B01. 

Kao što je M portal ranije pisao, Kovačev zadatak je bio da u Beču prati kretanje Dejana Kašćelana. Nakon što je sa ostalim članovima grupe formirane zbog likvidacije Kašćelana od januara 2020. godine razmjenjivao informacije o njegovom kretanju i razmatrao najbolje opcije za njegovu likvidaciju, Mijanović je 10. marta 2020. procijenio da je idealan trenutak za akciju. Kašćelana je trebalo da ubiju dvojica Kolumbijaca, koji su se grupi priključili nakon što je neidentifikovani državljanih BiH, takođe korisnik SKY ECC aplikacije, odustao od ubistva zbog blizine policijske stanice.

Analitičari su iz brojnih komunikacija pripadnika Mijanovićeve grupe zaključili da je Kovač bio i posebno obučen sa sastavljanje eksplozivnih naprava, koje bi bile korišćene za likvidacije lica iz suprostavljenih kriminalnih grupa, prije svega OKG „Kavač“. Kako se iz komunikacija može zaključiti Kovač je pokušao da ubije brata Mitra Markovića, podmetanjem i pokušajem aktiviranja eksplozivne naprave, koju je prethodno lično postavio ispod vozila Markovića. Ipak, do ubistva nije došlo jer je baterija koju je Kovač koristio na komponentama eksplozivne naprave bila neispravna, pa ju je uklonio sa automobila. Nakon toga Kovač prolazi obuku u Livnu, gdje su ga naučili kako se satavljaju i upotrebljavaju eksplozivne naprave. Na to ukazuju komunikacije izmedju izmedju Rista Mijanovića i Damira Hodžića iz februara 2020. godine. Mitar Marković je krajem 2022. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog krivičnih djela teško ubistvo putem pomaganja i nedozvoljeno držanje oružja, koja su izvršena sredinom 2019. godine, kada je ubijen Bogdan Milić sa Cetinja.

Risto Mijanović 27. februara 2020. godine piše Damiru Hodžiću da je „Cetas“, odnosno Stefan Kovač, prethodna dva dana bio u Livnu i da je tamo obučen kako se eksplozivne naprave sastavljaju, isprobavaju, te kako se postavlja kapisla. Potom u istom razgovoru Mijanović saopštava Hodžiću da će da „digne još ovog Markovića“. 

Kovačev odlazak u Livno i obuka za pravljenje eksplozivnih naprava uslijedila je desetak dana nakon što mu je Hodžić preko SKY ECC aplikacije davao instrukcije kako se sastavlja eksplozivna naprava. Kovač u toj komunikaciji šalje Hodžiću čitav niz fotografija procesa izrade eksplozivne naprave, ali i svaki korak prati Kovačevo pitanje da li sve dobro radi. U 19 sati i četiri minuta Kovač završava čitav posao i piše Hodžiću „Idem da šteknem ovu napravu. Uh u golu sam vodu“. 

Mijanovićeva komunikacija sa Hodžićem od 21. februara 2020. godine, koja je započela u 14 sati i 31 minut, otkriva da je Mijanović organizovao ubistvo, a da je direktni izvršilac trebalo da bude upravo Kovač, uz pomoć Hodžića. U istom razgovoru Mijanović objašnjava Hodžiću zašto mu je Kovač važan i da ga treba sačuvati od opasnosti, a paralelno sa Mijanovićem u tom trenutku Hodžić razgovara i sa Kovačem o postavljanju eksplozivne naprave. 

Eksplozivna naprava je postavljena 21. februara, a likvidacija je trebalo da se dogodi narednog dana. Međutim, zbog problema sa baterijom bez koje naprava nije mogla biti aktivirana, Mijanović odlučuje da se ona ukloni sa automobila i taj zadatak Kovaču prosljeđuje Hodžić. Iz razgovora Kovača sa Hodžićem od 22. februara 2020. godine vidi se da je Kovač neispravnu eksplozivnu napravu bacio u obližnji kontejner, ali i da žali zbog truda uloženog u njenu izradu, bez obavljenog zadatka koji mu je MIjanović dodijelio. O razornosti eksplozivne naprave kojom je trebalo da bude ubijen brat Mitra Markovića najbolje govori posljednja rečenica Stefana Kovača u prepisci sa Damirom Hodžićem, kada ga obavještava da je uklonio sa Markovićevog vozila: „Srce mi je preskočilo dok sam je skidao“. 

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment