Kulminirao sukob Spajićeve i Milatovićeve struje u PES

Bivši partenri

Osim Milovića, Spajića su podržali Janko Odović, Vasilije Čarapić, Tihomir Dragaš i drugi, dok su sa Milatovićevim stavovima bili saglasni Filip Ivanović, Olivera Injac i Filip Radulović

Nakon serije skandala u vezi predsjedničke kandidature lidera Pokreta Evropa sad!

Kandidatura Milojka Spajića, lidera Pokreta Evropa sad!, za predsjednika Crne Gore dovela je do kulminacije sukoba u toj političkoj partiji, saznaje M portal od dva izvora iz vrha PES-a. 

Osim što još od lokalnih izbora, i nakon toga Spajićevog odlaska u Ameriku i susreta sa Gabrijelom Eskobarom, postoji tinjajući sukob oko liderstva u partiji između njega i Jakova Milatovića, stvari su se dodatno zakomplikovale kalkukacijama o koaliciji sa Demokratama, o čemu je M portal ranije pisao. 

Ipak, skandal sa Spajićevim prebivalištem u Beogradu, srpskim državljanstvom i spornim nekretninama u sred predizborne kampanje bili su linija preko koje Jakov Milatović i njegov “tabor” u PES nijesu htjeli da pređu. 

Nakon što je 17. februara Jakov Milatović na svom Tviter nalogu napisao da bi Spajić trebalo da se izvini građanima zbog toga što ni on ni PES “nijesu pokazali dovoljnu dozu odgovornosti”, te večeri je uslijedila burna sjednica Predsjedništva Pokreta Evropa sad!.

Oba izvora M portala potvrdiila su da je oštar verbalni sukob započeo član Predsjedništva PES Andrej Milović, prigovarajući zamjeniku predsjednika Jakovu Milatoviću zbog tvita u kojem je tražio izvinjenje od Spajića i partije. On je kritikovao Milatovićev samostalni medijski istup, tvrdeći da je prije objave morao obaviti konsultacije sa ostalim članovima Predsjedništva, pa i sa samim Spajićem. Milatović je, sa druge strane, ostao pri svom ranijem stavu da je Spajićevo ponašanje tokom dosadašnjeg dijela kampanje skandalozno i da je nanijelo veliku štetu PES-u, pa je na izvinjenju insistirao kako bi makar djelimično bile sanirane političke posljedice Spajićevog ponašanja. 

U trenutku kada je polemika između Milovića i Milatovića dosegla kulminaciju, tvrde naši izvori, Milović je čak fizički nasrnuo na Milatovića. I dok jedan od izvora tvrdi da su direktan fizički kontakt spriječili ostali članovi Predsjedništva, drugi kaže da je prije njihove intervencije Milović uspio nekoliko puta da udari Milatovića. 

Oba izvora navode da Spajić još uvijek ima većinsku podršku članova Predsjedništva PES i oni su na sjednici tog partijskog organa to jasno stavili do znanja ostalim članovima. Osim Milovića, Spajića su podržali Janko Odović, Vasilije Čarapić, Tihomir Dragaš i drugi, dok su sa Milatovićevim stavovima bili saglasni Filip Ivanović, Olivera Injac i Filip Radulović.

Mada su, kako tvrde naši izvori, u PES-u veoma svjesni Spajićeve greške, glavno razmimoilženje je nastalo oko toga da li je i na koji način trebalo podržati predsjednika partije. Milatović, koji od početka ima ambiciju da vodi pokret koji je osnovao sa Spajićem, vidio je ovo kao priliku da titulu zamjenika predsjednika zamijeni predsjedničkom i za to je pridobio manji dio članova Predsjedništva. Ostali su ipak bili na stanovištu da je po svaku cijenu u javnosti trebalo podržati Spajića i na taj način povratiti njegov rejting, a sve nesporazume rešavati iza zatvorenih vrata.

Bez obzira na snažnu i očiglednu Milatovićevu ambiciju, oba izvora M portala tvrde da PES bez Spajića nema nikakvu budućnost na crnogorskoj političkoj sceni, ali ni da većina sadašnjeg rukovodstva partije nije spremna da blisko sarađuje sa Milatovićem kao eventualnim liderom partije. 

Pokret Evropa sad! pokušaće danas na još jednoj sjednici vrha partije da pronađe rešenje za situaciju u kojoj su se našli svega mjesec dana pred održavanje predsjedničkih izbora, a biće zanimljivo vidjeti i sa kim će se Spajić pojaviti na konferenciji za medije koju je najavio za danas u 14 sati.  

Mportal

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment