Kurti: Čudi ćutanje međunarodne zajednice nakon postupaka Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je iznenađen ćutanjem međunarodne zajednice zbog “postupaka” Srbije i pozvao da se izvrši pritisak na Beograd kako bi na slobodu bila puštena trojica, kako je naveo, kidnapovanih policajaca.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Ponašanje Srbije nas ne čudi, nije promijenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema djelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju”, rekao je Kurti.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova rekao i da je zbog bezbjednosti povećana kontrola vozila koja iz Srbije ulaze na teritoriju Kosova.

“Zavisno od analiza naših bezbjednosnih institucija dalji koraci će se preduzeti na osnovu njihovih preporuka. Naš cilj je bezbjednost. Tražimo oslobađanje policiaca i pozivamo međunarodne aktere da izvrše pritisak na Srbiju. Iznenađuje nas ćutanje međunarodnih faktora prema Srbiji i kidnapovanju tri policajca Kosova”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je pokazao i mapu gdje su se prema njegovim riječima kosovski policajci nalazili i naveo da se to dešavalo duboko na teritoriji Kosova.

“Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu. Ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi. Sve ovo ima i Kfor, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi”, naveo je Kurti.

VoA

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment