Kurti: Identifikovano 45 osoba koje pripadaju terorističkim organizacijama

Identifikovane osobe iz ‘Civilne odbrane’ i ‘Śeverne brigade’ učestvovale su u nasilju na śeveru Kosova, tvrdi Kurti.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je danas da je identifikovano 45 osoba koje, kako tvrdi, pripadaju dvijema organizacijama koje je Kosovo prošle proglasilo terorističkim – „Civilnoj odbrani“ i „Śevernoj brigadi“.

Kurti tvrdi da su te osobe učestvovale u nasilnim napadima na vojnike KFOR-a, policiju i novinare, ali i da su koristile oružje, prenosi Tanjug.

“Od ovih kriminalaca najviše strahuju Srbi koji nam šalju informacije svaki put kada zakon djeluje. Imamo bezbroj činjenica i dokaza da je riječ o terorističkoj organizaciji. Ako to ne objavimo, naštetili bismo normalizaciji“, ističe Kurti, prenio je list Danas.

‘Zainteresovan za deeskalaciju’

Dodao je da je u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima Evropske unije i da je u neđelju razgovarao sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i predstavnikom za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom i ponovio tvrdnju da je zainteresovan za deeskalaciju i normalizaciju.

Kosovska vlada proglasila je prošle neđelje „Civilnu odbranu“ i „Śevernu brigadu“ terorističkim organizacijama.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla iznio je tvrdnju da je taj potez koordiniran s međunarodnim partnerima, no, Misija EU-a, SAD-a i inostrane ambasade to su negirale.

Agencije

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment