Kurti: Koliko će biti mirno najviše zavisi od Beograda

Napetost na śeveru Kosova posljednjih neđelja raste – istovremeno Evropska unija i SAD pojačavaju pritisak da se napokon postigne sporazum Srbije i Kosova.

Stanje na śeveru Kosova gotovo je eskaliralo krajem prošle godine. Sad je primirje. Premijer Kosova, međutim, zbog agresivnosti Beograda, ne vjeruje da će se mirno stanje zadržati. 

 “Nadam se miru u 2023. godini. Radimo na razgovorima sa Srbijom, s međunarodnom zajednicom, Evropskom unijom i Śedinjenim Američkim Državama, ali ipak koliko će biti mirno najviše zavisi od Beograda”, rekao je Kurti za HRT.

Kaže da ideja razmjene teritorija još uvijek nije umrla. Ideja je to koja je još uvijek živa u glavi službenog Beograda.

“Postoji  panika i gnijev u Beogradu zato što nije uspio njihov projekt podjele Kosova đe je pojam razmjene teritorija bio eufemizam za podjelu Kosova. Isto kao i u Bosni. S istom metodom, istim pristupom žele da Srbija ima autonomni entitet unutar Kosova tako da država Kosovo ne uspije”, kazao je Albin Kurti. 

Živimo u veoma interesantnoj fazi. Ne samo u našoj državi nego i u srpskom narodu uopšte, đe se u srpskoj zajednici na Kosovu rađa politički pluralizam. U mojoj Vladi imamo jednog ministra Nenada Rašića, on je ministar za zajednice i povratak. On ne sluša Vučića i baš su zato tabloidi u Beogradu poluđeli sad kad postoji jedan jak Srbin koji je veoma hrabar, koji je bez obzira na to što su mu prijetili i što su mu tukli sina pristao biti ministar da služi Srbima na Kosovu,” kazao je kosovski lider. 

Kurti je prokomentarisao i plan Śedinjenih Američkih Država i Evropske unije koji je, čini se, postao i pregovarački okvir.  

“On (Vučić) nije prihvatio plan Evropske unije. On je dao par primjedbi. I ja sam dao svoje komentare. Napravio sam jednu primjedbu da, kad radimo sporazum sa Srbijom, u okviru tog sporazuma mora biti i priznavanje nezavisnosti Kosova od strane pet država koje to još nisu učinile”. 

Uprkos teškim trenucima u kojim se trenutno nalazi njegova država premijera Kurtija optimizam ne napušta. Kosovo u posljednje vrijeme ima dobre rezultate što mu daje pravo za optimizam. 

“Zakon, pravda, demokratija i razvoj idu zajedno na Kosovu i logično je da se za 10 godina učlanjujemo i u NATO i u Evropsku uniju i da tu budemo opet zajedno s Hrvatskom”, zaključio je Kurti. 

HRT

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment