Lajčak: Vučić spreman za teške odluke

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beogradu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

Poslije sastanka Lajčaka i predstavnika SAD, Francuske, Njemačke i Italije sa Vučićem, Lajčak je rekao da je razgovor bio „veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren“.
„Rezultat je da smo ohrabreni. Predsjednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primjena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost“, kazao je Lajčak.
Naveo je da EU, SAD, Francuska, Njemačka i Italija „ostaju uvjereni“ da je francusko-njemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su danas razgovarali, „najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona“.
„Naš rad će biti nastavljen bez odlaganja“, dodao je Lajčak.
Vučić je danas razgovarao sa Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savjetnicima francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savjetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.
Oni su ranije danas u Prištini razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, poslije čega je Lajčak izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera „očekivao veće razumijevanje“ za evropski (francusko-njemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment