Leposavić: Neću se kandidovati za predsjednika

Bivši ministar pravde Vladimir Leposavić donio je odluku o nepodnošenju kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima. Kako je rekao, nakon provjere velikog broja prikupljenih obrazaca, utvrdili su da ne raspolažu onim brojem validnih potpisa koji važeći propisi zahtijevaju u ovom trenutku. 

Kako je naveo u saopštenju, grupa građana „Pravda za sve“ organizovala je proteklih dana u svim gradovima Crne Gore akciju prikupljanja potpisa podrške za njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima.

“Tim povodom, želim najprije da saopštim da prihvatam punu moralnu i političku odgovornost za aktivnosti koje su preduzeli članovi i volonteri grupe građana „Pravda za sve“, kao i za rezultate njihovog rada. Izuzetno sam počastvovan time što sam, zahvaljujući ljudima iz grupe „Pravda za sve“, bio dio političkog događaja koji se dešava možda prvi put u novijoj političkoj istoriji naše zemlje, a to je da građani samoinicijativno prikupljaju potpise za kandidata za predsjednika države koji poduhvat je ova grupa izuzetnih pojedinaca samostalno organizovala i praktično završila za svega 5 dana”, kaže Leposavić, a prenosi RTCG. 

Ova inicijativa pokrenuta je, dodaje, u uslovima blokade najvažnijih državnih institucija.

“I to u onom trenutku kada je predizbornu kampanju napustilo i posljednje zrno političke kulture, pa i dobrog vaspitanja njenih učesnika, a što je, pored ostalog, rezultiralo diskvalifikacijom jednog predsjedničkog kandidata odlukom Državne izborne komisije koja je bila krajnje pravno upitna. Kako bi se izbjegle uobičajene političke manipulacije i zlonamjerna interpretiranja motiva zbog kojih je grupa građana „Pravda za sve“ pokrenula ovu aktivnost, želim posebno da naglasim da je isključivi cilj pomenutog organizovanja bio onaj koji je sama grupa građana „Pravda za sve“ istakla i predložila domaćoj političkoj javnosti. Ovo posebno zbog toga što su iz jednog političkog bloka indirektno predlagali povlačenje eventualne kandidature, dok su iz drugog očekivali da ista bude predata po svaku cijenu. Vođen isključivo potrebom zaštite integriteta članova i podžavalaca grupe „Pravda za sve“ i obavezom poštovanja zakona, donio sam odluku o nepodnošenju kandidature na predstojećim predsjedničkim izborima”, ističe Leposavić. 

Nakon provjere velikog broja prikupljenih obrazaca, utvrdili su, kaže, da ne raspolažu onim brojem validnih potpisa koji važeći propisi zahtijevaju u ovom trenutku.

“Ovakvu našu odluku dodatno je opredijelila i činjenica da su prvaci gotovo svih političkih stranaka umjesto odgovarajućeg udruživanja političkih snaga i sigurne pobjede na izborima izabrali nepotreban rizik da narodna očekivanja budu iznevjerena. Za jako kratko vrijeme učestvovanja u ovoj predizbornoj kampanji, došli smo do brojnih saznanja, od kojih je, po našem uvjerenju, naročito važno da ovom prilikom dva budu predočena domaćoj javnosti. Ono što posebno zabrinjava jeste preuzimanje zloglasne prakse bivšeg režima oličene u nezakonitim pritiscima i ucjenama gubitkom radnog mjesta, sa čim su danima bili suočeni pojedini članovi i volonteri grupe građana „Pravda za sve“. Svaki od učesnika ove građanske akcije biće munjevito pravno zaštićen, a učinioci pomenutih radnji krivično gonjeni ukoliko se bilo koji oblik ove prakse ponovi”, navodi Leposavić.

Ono što je, kako dodaje, za širu javnost i zajedničku budućnost važnije, ‘jeste da sve političke strukture moraju bez odlaganja da prihvate da svoje politike vode i sprovode bez prisiljavanja građana na odricanje od njihovih osnovnih ljudskih prava, dok zahvalnost ili lojalnost bilo kog tipa mogu da očekuju u sferi dobrih manira, a da ih dobiju jedino na bazi slobodne volje svakog pojedinca’.

“Činjenica zbog koje svi mogu da budu zadovoljni jeste da je samoinicijativno organizovana grupa građana, u izuzetno složenim političkim prilikama, sprovela ovu zahtjevnu građansku i političku akciju bez ijednog incidenta i uz puno uvažavanje svih ostalih učesnika. Njima i hiljadama ljudi iz naše zemlje koji su mi dali svoju iskrenu podršku ostajem najdublje zahvalan. Veliko povjerenje koje su na ovaj način ukazali meni lično, doživljam kao njihov poziv svim političkim akterima da pokažu maksimalnu odgovornost za preuzete javne obaveze i principijelnost i doslednost u njihovom izvršavanju na opštu korist. Nastojaću da i dalje predstavljam i štitim njihove interese kao i da pomognem da isti budu politički artikulisani na najbolji mogući način”, zaključio je Leposavić.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment